BiH

Čavalić: Trgovci koriste monopolističku poziciju, najviše je takvih kod nafte

Autor: Tamara Trgovčević

05. avgust 2022, 12:12

Tamara Trgovčević

Gostujući u Bloomberg Adria Startu, ekonomski analitičar Admir Čavalić kazao je kako u Bosni i Hercegovini nema razvijene konkurencije na tržištu.

"Tržišta su kod nas obično karteli ili zatvorena i sporije reaguju", izjavio je dodajući kako se nakon nekog vremena očekuje pad cijena robe široke potrošnje kao produkt pada cijena goriva. 

Čavalić kaže kako postoje trgovci koji iskorištavaju svoju poziciju na tržištu. 

"Ima trgovaca koji koriste monopolističku poziciju. Najviše takvih ima kod nafte i naftnih derivata i tu nedostaje konkurencije te zakona ponude i potražnje", kazao je on. 

Dodao je kako zabrinjava inflacija prehrambenih proizvoda, koja je iznad 20 posto. 
"Različiti nivoi vlasti imaju različite odgovornosti. Loša poruka je da nisu na vrijeme ukinute akcize na naftu i naftne derivate", odgovorio je on.

Mislim da ne treba nikad bacati krivicu na kompleksnost državnog uređenja, naglasio je naš sagovornik te kazao kako su to obično političke floskule. 

"Kod nas je problem političke korupcije, nedostatka političke volje... Moderna ekonomija se mijenja iz minuta u minut, politika to treba pratiti", izjavio je.

U komparaciji sa zemljama regiona imamo veliki zaostatak u stranim investicijama, naveo je. 

"Sad se dešava i zabrinjavajući pad domaćih investicija, što se može povezati i s političkim krizama", zaključio je Čavalić.

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija