Kompanije

Telekom Srpske uvećao polugodišnju dobit za deset miliona

Autor: Svjetlana Šurlan

01. avgust 2022, 14:39

Poslovni prihodi Telekoma u prvih šest mjeseci iznosili su 223,9 miliona KM

Poslovni rashodi dostigli su 175,7 miliona maraka

Dobit prije oporezivanja iznosila je 44,1 milion KM

Telekom Srpske uvećao polugodišnju dobit za deset miliona

Mtel

Svjetlana Šurlan

Telekom Srpske Banja Luka uspio je u prvoj polovini ove godine da uveća neto dobit za skoro deset miliona u odnosu na prvo polugodište prošle godine zahvaljujući značajnijem rastu poslovnih prihoda. 

Poslovni prihodi Telekoma Srpske u prvih šest mjeseci iznosili su 223,9 miliona maraka i veći su u odnosu na isti period prošle godine kada su iznosili 210,5 miliona KM. Rasli su im prihodi od pruženih usuga, i to sa 207,4 miliona u prošloj godini na 211,4 miliona maraka u ovoj godini. I ostali poslovni prihodi su imali značajan rast, sa 2,6 na 11,9 miliona maraka.

Poslovni rashodi dostigli su 175,7 miliona maraka u šest mjeseci ove godine i malo su veći nego u istom periodu lani kada su iznosili 173 miliona KM. Pali su im troškovi materijala, plata i naknada i ostalih ličnih primanja, ali su rasli troškovi goriva i energije i amortizacije, pokazuje finansijski izvještaj objavljen na Banjalučkoj berzi.

Poslovni dobitak na kraju juna u Telekomu je bio 48,1 milion KM i značajno je veći u odnosu na jun prošle godine (37,4 miliona KM).

Uz finansijske i ostale prihode i rashode, dobit prije oporezivanja iznosila je 44,1 milion KM, a neto dobit za šest mjeseci bila je 39,6 miliona i za skoro deset miliona je veća u odnosu na isti period prošle godine.

Telekom Srpske u prvom polugodištu zapošljavao je u prosjeku 2.078 radnika, neznatno manje nego lani (2.081 radnik).

Većinski vlasnik Telekoma Srpske je Telekom Srbije sa učešćem od 65 odsto u kapitalu.

Sve vijesti iz rubrike Analiza

Analiza

sve vijesti iz rubrike Analiza