Digitalizacija

Konferencija u Sarajevu: Digitalna transformacija omogućava brži rast kompanija

Autor: Mirela Haskić-Suša

22. septembar 2022, 11:12

Konferencija u Sarajevu: Digitalna transformacija omogućava brži rast kompanija

Bloomberg Adria

Mirela Haskić-Suša

Industrijska digitalna transformacija prisutna je u većini bh. kompanija, ali svoj puni kapacitet tek treba dostići.  Upravo o prilikama na tržištu, izazovima, kao i potrebama kompanija u svim industrijama u BiH, govorit će se danas u okviru konferencije  IDT2022- Industrial Digital Transformation 2022, koja se održava pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, a uz partnerstvo EBRD-a.

"Digitalna transformacija mijenja naše poslovanje, što utiče i na naše cjelokupne živote. Digitalizacija ne samo da mijenja proizvodne procese, nego mijenja i unapređuje način kako donosimo odluke, kompletnu organizaciju te odnose s uposlenicima. Budući ekonomski i društveni razvoj mora se temeljiti na digitalizaciji. Ulaganje u održivi razvoj, inovacije i praćenje globalnih trendova moraju biti prioritet vlada i kompanija", kazala je Anne-Marie van de Staaij, zamjenica ambasadora Kraljevine Holandije.

Bloomberg Adria
 

Većina digitalne transformacije u BiH, posebno u malim i srednjim kompanijama, se svodi na korištenje jednostavnih Microsoft Office paketa, a na tržištu je dostupno više aplikacija i sistema koji mogu olakšati poslovanje, pomoći kompanijama da budu agilnije i efikasnije, te na to da korištnjem naprednih metoda za edukacije i mjerenje učinkovitosti motivišu svoje uposlenike.

Više na: Kompanije u BiH ulažu samo pet posto godišnjeg prometa u digitalizaciju

"Digitalna transformacija je kontinuirani proces. U BiH je dosta toga implementirano te je primjetno da su kompanije različitih profila pristupile digitalnoj transformaciji poslovnih procesa što im je omogućilo brži rast i bolju konkurentnost na tržištu", kazao je Omar Krivošija, CEO Comtrade System Integration. 

Dodao je da je prije implementacije digitalnih procesa potrebno prije svega promijeniti korporativnu kulturu u smislu motivacije uposlenika da primjenjuju savremene tehnologije, a prije svega menadžment kompanije mora biti svjestan značaja digitalizacije i spreman na promjene. 

Bloomberg Adria
 

Cilj konferencije je adresirati izazove i rješenje za bh. inudstriju kada je riječ o digitalnoj transformaciji, posebno za one kompanije koje su uvrstile ili planiraju uvrstiti digitalnu transformaciju u svoju strategiju.

"Neophodno je dizati svijest o značaju digitalne transformacije u kompanijama, jer je to budućnost", kazao je Kemal Hadžić, CEO i osnivač Key Consultinga i organizator konferencije.

Kroz predavanje stručnjaka i dvije panel diskusije identificirat će se tri osnovna strateška cilja digitalizacije te predstaviti primjeri dobre prakse implementacije digitalnih rješenja u cilju motivacije zaposlenika.

 

Sve vijesti iz rubrike Tehnologija

Tehnologija

sve vijesti iz rubrike Tehnologija