Vijesti

Twitter sada krivi Muska za slab učinak, što je "malo previše"

Izvor: Martin Peers

23. jul 2022, 10:38

Učinak Twitter oglasa sigurno zaostaje za Snapom, ali to nije ništa novo

Nije samo situacija sa Twitterom priča gdje je lako izgubiti iz vida šumu zbog drveća

Twitter sada krivi Muska za slab učinak, što je "malo previše"

Bloomberg

U ovakvim vremenima, lako je izgubiti iz vida širu sliku. Uzmite Twitter, koji je upravo okrivio neizvjesnost u vezi sa akvizicijom Elona Muska kao faktor usporavanja u drugom tromjesečju, zajedno sa "problemima industrije povezanim sa makrookruženjem". To zvuči pomalo kao da Twitter igra protiv Muskove publike. Rast prihoda kompanije od 3 odsto u kvartalu - ne računajući doprinos u prošlogodišnjem kvartalu njenog nedavno prodanog MoPub poslovanja - prilično je ono što biste očekivali u ovom ekonomskom okruženju, s obzirom na učinak Twittera u odnosu na druge internet reklamne kompanije u prošlosti.

Najlakše poređenje je sa Snapom, koji je u četvrtak uveče izvjestio da je njegov rast prihoda usporen na 13 odsto sa 38 odsto u prvom kvartalu, pošto su se oglašivači povukli usred rastuće inflacije i drugih izazova. Rast prihoda Twittera u prvom kvartalu iznosio je 22 odsto, tako da pad od 19 procentnih poena ne djeluje neobično.

Štaviše, podsjetimo se da je u drugom tromjesečju 2020. godine, kada su blokade Covid-a nakratko uništile reklamni posao, Snapov rast prihoda usporio na 17 odsto sa 44 odsto u prvom kvartalu. Prihod Twittera opao je za 19 odsto, porastao je za 2,6 odsto u prvom kvartalu.

Učinak Twitter oglasa sigurno zaostaje za Snapom, ali to nije ništa novo. Od 2017. do 2021. Snapov rast prihoda je u prosjeku iznosio 60 odsto, dok je Twitterov u prosjeku bio 16 odsto. Naravno, Snap je bila mlađa kompanija, pa se moglo očekivati da će rasti brže. Ali u istom periodu, Meta Platforme matične Facebook-ove kompanije su u prosjeku zabilježile rast prihoda od 34 odsto. Neuspješan učinak Twittera je, naravno, razlog zašto je perspektiva preuzimanja Muska bila privlačna. Onda je malo previše da Twitter sada krivi Muska za slab učinak.

Bloomberg Mercury

Nije samo situacija sa Twitterom priča gdje je lako izgubiti iz vida šumu zbog drveća. Investitori takođe mogu pretjerano reagovati na rezultate Snapa.

Snap je u maju upozorio da se "makroekonomsko okruženje pogoršalo dalje i brže nego što se očekivalo" kada je izvjestio o zaradi u prvom kvartalu u aprilu i predvidio rast prihoda od 20 odsto do 25 odsto u drugom kvartalu. Akcije Snapa su odmah pale za 43 odsto na nešto ispod 13 dolara. Nakon oporavka posljednjih dana na iznad 16 dolara, akcije su pale za više od 35 odsto na nešto iznad 10 dolara u petak ujutro.

Po ovoj cijeni, Snap trguje sa 3,2 puta većim prihodima, prema podacima Bloomberga, u skladu sa Meta platformama i samo malo ispred Pinteresta. Ipak, analitičari očekuju da će Meta sljedeće nedjelje prijaviti paušalni prihod za drugi kvartal, dok se očekuje da će Pinterest ostvariti rast prihoda od 10 odsto. Drugim riječima, obje kompanije zaostaju za Snapom u rastu, dok se Pinterest suočava sa fundamentalnijim pitanjima o rastu korisnika.

Snap može biti kažnjen zbog načina na koji saopštava svoja očekivanja. U svom majskom saopštenju, kompanija je navela da će prijaviti prihod "ispod najnižeg" od svojih najavljenih očekivanja. Snapovi stvarni rezultati su završili malo ispod onoga gde je Wall Street pretpostavio da će biti. Ali u ovom okruženju neizvjesnost je ime igre.

Investitori takođe mogu da gube povjerenje u dugoročne izglede Snapa. U bilješci jutros, analitičar MoffettNathansona, Michael Nathanson, rekao je da "postoji rizik da Snap neće biti u stanju da uloži dovoljno da se takmiči sa rivalskim platformama, a rast korisnika može početi da usporava".

Očigledno postoji rizik od toga, s obzirom na to koliko je prevrtljiva Snapova mlada publika. Ali takođe možete da kažete da se kompanije kao što je Meta, koje se bore sa egzistencijalnim pitanjima kao što su toksični sadržaj i konkurencija iz TikToka, i Pinterest, čije je upravljanje u tranziciji, suočavaju sa većom neizvjesnošću. Zaista, Snapov učinak u drugom kvartalu nije dobar za ono što Meta i Pinterest izvještavaju za isti period. Što se tiče Snapa, čini se da je malo rano napustiti nadu u dugoročne izglede za rast kompanije.

Sve vijesti iz rubrike Komentar

Komentar

sve vijesti iz rubrike Komentar