Svijet

Hladi se tržište nekretnina u SAD-u

Izvor: Alex Tanzi/Bloomberg

28. jun 2022, 08:38

Hladi se tržište nekretnina u SAD-u

Bloomberg

Američki gradovi koji su doživjeli neke od najvećih skokova cijena nekretnina tokom pandemije sada imaju najveći udio sniženja cijena, prema podacima koje je prikupila Zillow Group Inc. 

Općenito, udio aktivnih oglasa nekretnina s nižim cijenama porastao je na svih 50 najvećih američkih velegradskih tržišta koje prati Zillow. U tim je gradovima u maju u prosjeku sniženo 11,5 posto kuća, u odnosu na 8,2 posto godinu dana ranije.

Prema Zillowu, udio nižih cijena na kotaciji najbrže je porastao u žarištima nekretnina kao što su Salt Lake City, Las Vegas i Sacramento u Kaliforniji.

Bloomberg
Omekšavanje | Tržišta stanova na kojima je zabilježen veći udio sniženja cijena od maja 2021.

Nedavni porast troškova zaduživanja, potaknut povećanjem kamatnih stopa Federalnih rezervi, odvratio je potencijalne kupce i počeo hladiti neka tržišta.

Među 50 velikih gradova u Zillowovim podacima, 32 su imala više od 10 posto oglasa s padom cijene. U osam gradova udio je skočio za najmanje pet postotnih bodova u protekloj godini.

Povišene stope Fed-a, u kombinaciji s rastućim cijenama nekretnina, gurnule su srednju isplatu zahtjeva za hipoteku na 1.897 dolara ( 3.509 KM) u maju. Uplate su porasle za 513 dolara (949,05 KM) u prvih pet mjeseci ove godine, prema podacima koje je prikupilo Udruženje hipotekarnih bankara.

"Kontinuirani udar na pristupačnost viših cijena nekretnina i brzo rastućih hipotekarnih stopa doveo je do usporavanja zahtjeva za kupovinu u maju", rekao je u prošlosedmičnoj izjavi Edward Seiler, pridruženi potpredsjednik stambene ekonomije na MBA. ''Inflatorni pritisci i stope iznad pet posto su prepreka tržištu nekretnina u narednim mjesecima''.

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija