Svijet

Strah u Emiratima: Manje investicija u fosilna goriva je recept za katastrofu

Izvor: Gerson Freitas Jr./Bloomberg

23. septembar 2022, 09:13

Proizvođači nafte imaju ograničenu sposobnost da reaguju na daljnje poremećaje u snabdijevanju

Neophodno je mnogo više ulaganja u zelene tehnologije, kaže direktor Abu Dhabi National Oil Co.

Strah u Emiratima: Manje investicija u fosilna goriva je recept za katastrofu

Bloomberg

Neuspjeh svijeta da uloži dovoljno u fosilna goriva prije nego što čistije alternative u potpunosti budu mogle da zadovolje današnje energetske potrebe predstavlja "recept za katastrofu", kaže Sultan Al Jaber, izvršni direktor Abu Dhabi National Oil Co.

Proizvođači nafte imaju ograničenu sposobnost da reaguju na daljnje poremećaje u snabdijevanju energijom jer su rezervni kapaciteti za naftu trenutno manji od dva odsto svjetske potražnje, rekao je Al Jaber na Bloomberg Emerging + Frontier Forumu 2022. u New Yorku.

"To ne daje mnogo manevarskog prostora. U stvari, to je recept za katastrofu", rekao je Al Jaber.

Ograničenje snabdijevanja dovelo je do porasta cijena nafte i prirodnog gasa od početka pandemije, što je doprinijelo podizanju inflacije širom svijeta na najviši nivo u decenijama i navelo Sjedinjene Američke Države da oslobode rekordnu količinu sirove nafte iz svojih strateških rezervi kako bi obuzdale cijene. Rizike od nestašice pogoršao je rat u Ukrajini.

Neophodno je mnogo više ulaganja u tehnologije za ublažavanje i eliminisanje emisija iz energetski teških sektora, uključujući proizvodnju, građevinarstvo i poljoprivredu, uz "razumnu" regulativu, poreske olakšice i "značajno državno finansiranje" kako bi se popunila praznina, rekao je Al Jaber.

Bloomberg Chartmaker
 

On je rekao da su Ujedinjeni Arapski Emirati "potpuno posvećeni" energetskoj tranziciji, iako je potrebno "više realizma u pogledu razmjera izazova" da bi se na pravi način odgovorilo na njega. Adnoc je u protekle dvije decenije uložio 50 milijardi dolara u obnovljive izvore energije, uključujući solarnu energiju, i planira da potroši  približan iznos u narednim godinama.

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija