Evropa

Njemačka predlaže hladnije urede radi uštede plina

Izvor: Rainer Buergin/Bloomberg

14. avgust 2022, 09:56

Ključno je uštedjeti znatno više plina

Njemačka, zajedno s drugim zemljama EU, žuri s punjenjem zaliha plina

Njemačka domaćinstva suočavaju se s većim računima za plin

Njemačka predlaže hladnije urede radi uštede plina

Bloomberg

Njemačka predlaže dodatne mjere za uštedu energije dok vlada kancelara Olafa Scholza nastoji smanjiti ovisnost zemlje o opskrbi ruskim prirodnim plinom.

Ministarstvo privrede predložilo je smanjenje minimalne temperature u uredima - kako u javnom tako i u privatnom sektoru - na 19 stepeni Celzija jer želi smanjiti potrošnju plina za 20 posto, navodi se u saopćenju. To bi se dogodilo u hladnijim mjesecima, kada je potražnja za grijanjem obično velika.

"Ključno je uštedjeti znatno više plina: u javnoj upravi, u poduzećima i u što većem broju domaćinstava" kako bi se nadopunilo punjenje skladišta plina prije hladnijih mjeseci, rekao je ministar privrede Robert Habeck u izjavi.

Njemačka, zajedno s drugim zemljama Evropske unije, žuri sa zalihama plina dok Rusija ograničava dotok plina u blok usred pojačanih napetosti oko rata Moskve u Ukrajini. Energetska kriza, jedna od najgorih u Evropi u modernoj historiji, potiče inflaciju i prijeti da neke od najvećih ekonomijau regiji gurne u recesiju. Referentne evropske cijene plina nedavno su bile blizu najviših nivoa od početka marta.

Bloomberg
EU ubrzano puni skladišta plina

Dobavljači i vlasnici plina morali bi unaprijed obavijestiti kupce i stanare o očekivanim troškovima potrošnje plina i mogućim uštedama od ove jeseni, saopćilo je ministarstvo.

Njemačka domaćinstva suočavaju se s većim računima za plin i morat će početi plaćati porez na energiju u nadolazećim mjesecima, dodajući čak 1.000 eura (1.955 KM) godišnje na troškove života nakon ograničenja opskrbe u Rusiji.

Količina goriva koju evropske nacije mogu uštedjeti uveliko će odrediti sposobnost kontinenta da preživi zimu uz ograničene poremećaje. Njemačka skladišta plina popunjena su gotovo 75 posto - na pravom su putu da ispune cilj od 1. septembra, ali još uvijek ispod cilja vlade od 95 posto za novembar, prema podacima državnog mrežnog regulatora.

O Habeckovim prijedlozima koji se odnose na nadolazeće razdoblje grijanja i ono nakon njega sada će se raspravljati u njemačkoj vladi.

 

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija