Evropa

Norveška ograničava izvoz električne energije

Izvor: Ott Ummelas i Lars Paulsson/Bloomberg

05. avgust 2022, 18:47

Norveška je jedan od najvećih izvoznika struje u Europi

Razina vode u norveškim rezervoarima pada

Moguće i energetske subvencije za građane i tvrtke

Norveška ograničava izvoz električne energije

Bloomberg

Norveška, jedan od najvećih europskih izvoznika električne energije, razmatra smanjenje izvoza kako bi se spriječio manjak na domaćem tržištu.

Vlada u Oslu bi mogla predložiti pravila za ograničenje izvoza ako razina vode u rezervoarima padne na "vrlo nisku" razinu i ugrozi sigurnost opskrbe, javila je norveška novinska agencija NTB.

Kriza energije u Europi povećala je potražnju za uvozom relativno jeftine električne energije iz Norveške.

No, kako su rezervoari počeli ostajati bez dovoljno vode, u nekim dijelovima Norveške rastu cijene i vlada se suočila s pozivima javnosti i opozicije da ograniči izvoz.

Ipak, budući da Norveška ima ugovore s Ujedinjenim Kraljevstvom i Europskom unijom Oslo ne može tek jednostavno odlučiti o smanjenju izvoza.

Rekordne cijene

Problem s vodom nastao je zbog sušnijeg proljeća od uobičajenog na jugu zemlje i nedovoljnih količina snijega. Prošli je tjedan napunjenost norveških rezervoara iznosila 66,5 posto u usporedbi sa 74,9 posto što je bio prosjek u ovo vrijeme u razdoblju od 2002. do 2021. godine.

Cijena je skočila na rekordnih 423 eura po megavat-satu prošli mjesec, djelomično i zbog preopterećenosti mreže što je smanjilo opskrbu iz sjevernih dijelova zemlje.

Operator distributivne mreže Statnett mora do 1. listopada predstaviti moguće mjere za osiguranje opskrbe tijekom zime. Ta tvrtka upravlja i prijenosnim sustavom prema Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj.

Premijer Jonas Gahr Store naznačio je da će njegova manjinska vlada tijekom kolovoza predložiti energetske subvencije za obitelji i tvrtke.

Norveška gotovo svu električnu energiju proizvodi iz hidroenergetskih potencijala.

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija