Evropa

Banka Engleske povećala kamatnu stopu za 50 baznih poena

Autor: Jelena Stjepanović

04. avgust 2022, 13:18

Najveće povećanje od 1995. godine

Banka Engleske povećala kamatnu stopu za 50 baznih poena

Bloomberg

Jelena Stjepanović

Banka Engelske (BoE) povećala je danas glavnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, najviše u posljednjih 27 godina, u pokušaju da obuzda rastuću inflaciju.

Referentna kamatna stopa je tako podignuta sa 1,25 posto na 1,75 posto. Osam članova Komiteta banke za monetarnu politiku glasalo je za podizanje od 50 baznih poena, dok je zabilježen i jedan glas za nešto skromnije povećanje, za četvrtinu procentnog poena.

"Rast cijena energenata je jedan od glavnih razloga visoke stope inflacije", navode iz BoE u saopštenju. "Od maja je cijena prirodnog gasa više nego udvostručena. Mislimo da će taj porast pogurati inflaciju u narednim mjesecima, kada bi stopa inflacije mogla biti oko 13 posto", piše u saopštenju.

Inflatorni pritisci su prisutni i unutar samog Ujedinjenog Kraljevstva, gdje kompanije moraju svoje usluge i proizvode naplaćivati više uslijed viših troškova s kojima su suočeni, rekli su iz BoE. Ovdje se misli i na veće zarade koje poslodavci moraju da ponude uslijed nedostaka radne snage.

Trenutno se stopa inflacije nalazi na 9,4 posto, dok je inflacioni cilj BoE dva posto, kao i u slučaju Evropske centralne banke (ECB) i Federalnih rezervi (Fed) Sjedinjenih Američkih Država.

Govoreći o projekcijama za budućnost, iz BoE su rekli da će stopa inflacije početi da pada sljedeće godine jer je "malo vjerovatno da će cijene energenata da rastu ovim tempom".

Inflacija će se u okvire cilja vratiti za oko dvije godine, predviđaju iz centralne banke.

Uskoro opširnije...

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija