Adria

Vujnovac: Fortenova kroz godinu i pol do dvije ide u IPO

Autor: Ivan Vrdoljak

23. septembar 2022, 08:31

"Nikad nije bila intencija neko dugoročno upravljanje"

"Imamo ruske partnere, poput Gazprom exporta", naglašava Vujnovac

"Vlada će morati donositi mjere kako bi amortizirala ovaj udar cijena na kućanstva"

Ivan Vrdoljak

Fortenova grupa, najveća regionalna prehrambena kompanija, u narednu bi godinu i pol trebala izaći u prvu javnu ponudu svojih dionica, odnosno IPO.

Najavio je to u ekskluzivnom intervjuu za Bloomberg Adriju Pavao Vujnovac, jedan od suvlasnika Fortenove, ujedno i predsjednik uprave Energia naturalis grupe, koja upravlja 20 tvrtki u energetskoj, logističkoj i prehrambenoj djelatnosti.

Vujnovac je u svom prvom televizijskom intervjuu u povijesti otkrio kako i danas ima većinsko pravo glasa u Fortenovi, iako ga ne zanima dugoročno upravljanje kompanijom, već njena prodaja. Potvrdio je i kako je ta grupacija radi pojednostavljenja procesa kupoprodaje na novog kupca trenutačno u procesu otkupa vlastitih dionica od sankcionirane ruske Sberbanke. Kako čovjek koji je ujedno najveći uvoznik ruskog plina u Hrvatsku vidi buduće cijene energenata, očekuje li da će ga zahvatiti porez na ekstraprofite, koji hrvatska Vlada najavljuje, i što odgovara onima koji ga smatraju kontroverznim? Čitav intervju donosimo u našoj emisiji Leaders for BBA. S Pavlom Vujnovcem razgovarao je Ivan Vrdoljak.

U javnosti se spominje Fortenovin otkup vlastitih dionica, čime biste vi potencijalno postali njezin većinski vlasnik? Kako vidite svoju poziciju u Fortenovi?

Cilj te transakcije nije da se od mene stvori njen većinski vlasnik. Danas Fortenova zbog vlasništva Sbera ima određene komplikacije. Sber je pod sankcijama i ova transakcija ide u cilju stabilizacije Fortenove i u drugom koraku bi Fortenova grupa mogla prodati te udjele tom novom kupcu.

Tko bi mogao biti taj novi kupac?

Pa ima više zainteresiranih strana, no hajdemo reći da nemam ovlasti za spominjanje imena.

Je li Indotek još uvijek u igri?

Koliko znam, da. Procedura za kupovinu zahtijeva određene dozvole i procedure. To je već u nekoj fazi, vidjet ćemo u nekoj bližoj budućnosti što će se desiti.

Riječ je, dakle, o tranzicijskoj transakciji, ali njome ćete vi postati većinski dioničar?

Pa, budući da je Sber pod sankcijama, realno, danas on nema pravo glasa, i ja već danas u odlučivanju u skupštini imam većinsko pravo glasa. Nije mi intencija to većinsko pravo glasa primjenjivati u smislu da bilo što donosim protiv Sbera, koji je realni vlasnik, ili bilo kojeg od kreditora HPS-a ili VTB-a. Realno, ova transakcija samo pojednostavljuje izlazak Sbera iz vlasništva.

Koji je vaš cilj s Fortenovom? Planirate li dugoročno upravljati tom kompanijom ili vas samo zanima preprodaja dionica?

Nikad nije bila intencija neko dugoročno upravljanje. Smatram da je ta kompanija prevelika za bilo kakvo funkcioniranje u poduzetničkom modelu. No u startu sam prepoznao da kupovina dionica i koncentracija određenog broja dionica može donijeti stabilizaciju Fortenova grupi. Fortenova grupa je kompanija koja je izašla iz stečaja, imala je privremenu upravu, sa svakim korakom je radila na stabilizaciji, pripajanjem Mercatora, završetkom privremene uprave, ili, kao što je slučaj u ovoj fazi, izlaskom iz vlasništva Sbera koji je pod sankcijama. Kasnije, u drugoj fazi moramo refinancirati ukupan dug, a u posljednjem koraku ta kompanija treba izaći na IPO. Ona treba diverzificirano vlasništvo i treba institucionalne ulagače, u tom bih IPO-u ja rasteretio veliki dio svojih dionica.

I koliko bi sve to moglo trajati?

Što se tiče Sbera, to bi se moralo desiti u kraćem roku, što se tiče ovih naknadnih koraka, možemo reći da se nakon izlaska Sbera stvara pozicija da možemo refinancirati današnje dugove s visokim troškom i kamatom, a onda bismo u nekom kraćem periodu od godinu i pol do dvije radili IPO u kojem bih prodao veći dio svojih dionica.

Najveći ste uvoznik ruskog plina u Hrvatskoj. Europska komisija je prvo odustala od ideje embarga, a onda i od ograničavanja uvozne cijene ruskog plina. Jesu li takve ideje ikad bile realno ostvarive i održive?

PPD je trading kompanija koja funkcionira unutar regije i članica EU-a. Imamo ruske partnere, poput Gazprom exporta, od kojih kupujemo plin, ali ga kupujemo i od drugih partnera. Otkupljujemo američki LNG i radimo sa svim većim traderima sa Zapada. U Hrvatsku uvozimo plin i imamo svoje pozicije. Što se tiče capa i embarga, koliko sam vidio, na kraju te priče su svi u Europskoj komisiji i svi veći igrači imali mišljenje kako bi eventualno bilo kakav pomak u smjeru capa ili embarga doveo do još kompleksnije situacije koja bi mogla rezultirati nekim nestašicama.

Znači niste nikad očekivali da će do toga zaista doći?

Pa danas je takva situacija da je sve moguće, ali to nije bilo realno.

Podržavate li oporezivanje ekstraprofita energetskih kompanija? To traži Europska komisija, na tragu toga je i Hrvatska.

Mi danas nismo proizvođači energije. Što se tiče ekstraprofita, tu treba malo šire sagledati tko je sve eventualni dobitnik ove situacije. Ono što mogu reći je da podržavam sve mjere Vlade. Vlada će morati donositi mjere kako bi amortizirala ovaj udar cijena na kućanstva i tu ćemo u konačnici svi morati podnijet nekakav teret te amortizacije. Podržavam sve mjere Vlade kojima će napuniti proračun kako bi financirala subvencije za amortizaciju tih udara.

Dakle, spremni ste platiti taj porez na ekstraprofit, ali zapravo govorite da niste ni imali ekstraprofit?

Ako će se to u konačnici odnositi i na nas, naravno da ćemo participirati.

Kakva je budućnost Petrokemije? Vaš PPD i Ina su ondje većinski vlasnici – pregovara li se i dalje s turskim ponuđačem?

Petrokemija mora osigurati svoju budućnost. Da bi to uspjela, potrebno je uložiti ozbiljna sredstva i odrediti smjer. Kroz novog partnera, kroz Yıldırım, mislim da bi to Petrokemiji bilo osigurano. No o tome još uvijek razgovaramo i vidjet ćemo hoće li Yıldırım donijeti dobru budućnost Petrokemije ili ne.

Idu li ti pregovori u dobrom smjeru?

U ovom trenutku mogu reći da idu u dobrom smjeru i da gledamo Yıldırım kao dugoročnog partnera Petrokemije.

Napomenuli ste da rijetko nastupate u medijima, ako se ne varam, ovo vam je prvi TV intervju?

Tako je, da. Dosad nisam radio TV intervjue, bio sam intervjuiran na konferencijama, ali nisam govorio u kameru.

Onda vam zahvaljujem što ste za prvi TV intervju odabrali Bloomberg Adriju, i hvala vam na razgovoru.

Hvala vama!

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija