Kompanije

Osam telekomunikacionih firmi u BiH zaradilo oko 160 miliona KM

Autor: Svjetlana Šurlan

15. avgust 2022, 12:00

Tačno 100 kompanija u BiH registorvano je za oblast telekomunikacija

Osam firmi imalo dobit višu od milion maraka u prošloj godini

Osam telekomunikacionih firmi u BiH zaradilo oko 160 miliona KM

Depositphotos

Svjetlana Šurlan

Tačno 100 kompanija u Bosni i Hercegovini (BiH) registrovano je za oblast telekomunikacija, a osam ih je imalo dobit višu od milion maraka u prošloj godini. Prednjače Telekom Srpske i BH Telecom, koji su lani inkasirali između 50 i 100 miliona KM neto profita, pokazuju finansijski izvještaji kompanija.

Telekom Srpske je lider po zaradi s prošlogodišnjom neto dobiti od 74,2 miliona KM, a slijedi ga BH Telecom koji je zaradio 64,8 miliona KM.

Kada se pogledaju prihodi prvi je BH Telecom (471,6 miliona KM), a drugi Telekom Srpske, koji je prošle godine prihodovao 446,9 miliona KM.

Treći po prihodima je HT Mostar (195,8 miliona KM), koji je imao dobit od svega 213.018 KM.

Po zaradi, na trećem mjestu je Telemach BH, koji je uz prohode od 137,2 miliona uspio da ostvari dobit od 9,4 miliona KM.

Kćerke firme

Dobit Telekoma Srpske je i veća, ako uzmemo u obzir da ta kompanija ima i kćerke firme koje se bave istom djelatnošću - Blicnet Banjaluka, Elta-kabel Doboj, Telrad Bijeljina i Logosoft Sarajevo. Ove četiri firme zaradile su lani oko 730.000 KM.

BH Telecom ima udio u firmi ESP BH Sarajevo, koja se bavi ostalim informacionim uslužnim djelatnostima, a koja je prošlu godinu završila u minusu od 1,9 miliona KM.

Telemach BH ima vlasnički udio u kompanijama BHB Cable Lukavac, KATV HS Sarajevo, M&H Company Sarajevo, HKB net Sarajevo i Global Internet Novi Travnik. Za dvije nema podataka o poslovanju, jedna je u gubitku, a dvije su među kompanijama koje u BiH biježe dobit iznad milion, a to su HKB Net (3,3 miliona) i KATV HS (1,7 miliona).

Pored pomenutih, neto dobit iznad milion u prošloj godini bilježe i Nokia Solutions And Networks (3 miliona), ELNET (1,7 miliona), Miss.net (1,2 miliona) i TX TV (1 milion KM).

Šestomjesečni bilans

Bloomberg Adria je radila i analizu šestomjesečnog poslovanja dva najveća operatera telekomunikacija u BiH Telekoma Srpske i BH Telecoma.

Telekom Srpske Banja Luka uspio je u prvoj polovini ove godine da uveća neto dobit za skoro deset miliona u odnosu na prvo polugodište prošle godine zahvaljujući značajnijem rastu poslovnih prihoda. 

Više: Telekom Srpske uvećao polugodišnju dobit za deset miliona

BH Telecom ostvario je dobit u prvom polugodištu ove godine od 25,3 miliona KM, što je više nego je bilo u istom periodu prošle godine (24,9 miliona KM).

Više: BH Telecom ostvario dobit od 25,3 miliona KM

 

BH Telecom ima ukupno 7.756 dioničara i 63.457.358 emitovanih dionica. Najveći dioničar je Federacija BiH (90 posto), slijedi Senad Džambić (0,8 posto) te Una Babić (0,53 posto).

Sve vijesti iz rubrike Analiza

Analiza

sve vijesti iz rubrike Analiza