Robe

Cijena električne energije na burzi 500 eura, suša pogoršava izglede

Autor: Teo Zorić

04. avgust 2022, 14:37

Cijena električne energije na burzi 500 eura, suša pogoršava izglede

Fena

Srpanj ove godine obilježen je značajnim skokom cijena električne energije na burzama, koje se kreću i do 500 eura/MWh. U prvom polugodištu prosječne cijene električne energije na burzi su se kretale oko 200 eura po MWh, izuzev u ožujku i lipnju, kada su bile oko 250 eura/MWh.

Skok cijena električne energije na tržištu uzrokovan je rastom cijena plina i nafte, kao i velikim sušama u Europi. Predsjednik strukovne organizacije elektroenergetičara BiH (CIGRE) Edhem Bičakčić kazao je da zbog toga mnoge države vrše skladištenje energije u bilo kom obliku, kako bi što spremnije dočekale predstojeću grijnu sezonu.

Istakao je da je to poruka našim vlastima da u pogledu osiguranja energije za narednu zimu slijede države u okruženju.

Jedna od bolnih točaka Europe je razina vode na rijeci Rajni, koja se opasno bliži točki na kojoj plovidba više neće biti moguća. Rajna se koristi za transport robe, energenata poput uglja, te bi dodatni pad vodostaja doveo u rizik opskrbu u trenutcima kad se Europa bori s već poremećenim opskrbnim lancima i energetskom krizom.

Više na: Vodostaj Rajne, još jedan problem na gomili energetske krize

Bosna i Hercegovina je u prvom polugodištu 2022. godine izvezla 3.5 TWh električne energije, što je za 22 posto manje u odnosu na isti period lani. Uvoz električne energije u prvom polugodištu iznosio je 1.5 TWh i praktično je na razini iz istog perioda 2021. godine.

Edhem Bičakčić (Fena)
 

Izvoz električne energije iznosio je 700 milijuna KM. To je porast od 84 posto u odnosu na isti period lani. Iako je uvoz fizički isti, ove godine izdvojeno je za 33 posto više novca.

Za trgovinu električnom energijom u Bosni i Hercegovini registrovane su ukupno 23 kompanije, ali deset ih je ostvarilo dobit u prošloj godini. Pet kompanija ističe se po značajnom profitu koji su ostvarili lani, a koji ukupno iznosi preko 110 miliona maraka, pokazuju zvanični finansijski izvještaji privrednih subjekata.

Više na: Pet trgovaca električnom energijom zaradilo više od 110 miliona KM

Najveću zaradu imala je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) Trebinje koja je prikazala neto dobit od 68,5 milijuna maraka i koja je u većinskom vlasništvu Republike Srpske. ERS je lani imala prohode od 825 milijuna KM.

Bičakčić je dodao da sagledavajući izvoz i uvoz električne energije, neto financijski bilans za prvo polugodište u trgovanju električnom energijom iznosi više od 620 milijuna KM, u korist Bosne i Hercegovine.

Doktor elektrotehničkih nauka Mirza Kušljugić je ranije za Bloomberg Adriu kazao da naša zemlja je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja ima bilansni višak električne energije. U godini sa prosječnom hidrologijom BiH izvozi 1/3 proizvodnje. Kušljugić je kazao da je zbog rekordno visokih cijena električne energije na regionalnim burzama u 2022. godini ključni akteri u elektroenergetskom sektoru su planirali značajan izvoz. Očekuje se rekordni prihod od izvoza struje, cca 800 milijuna eura.

Više na: Jedini izvozimo struju, ugrožavamo vlastito snabdijevanje

"Pri tome nije uvažavan mogući negativan uticaj potencijalnih rizika na sigurnost snabdijevanja lokalne potrošnje, posebno u zimskom periodu", kazao je Kušljugić.

- uz pomoć Svjetlane Šurlan

Sve vijesti iz rubrike Tržišta

Tržišta

sve vijesti iz rubrike Tržišta