Vijesti

Vodostaj Rajne, još jedan problem na gomili energetske krize

Izvor: Jack Wittels, Kwaku Gyasi i Laura Malsch/Bloomberg News

03. avgust 2022, 13:32

Voda nije bilo ovako niska od toplinskog vala iz 2018. godine

Tijekom vikenda mogla bi doći na samo sedam centimetara od nemogućnosti plovidbe

Švicarska već poseže za gorivom iz rezervi

Vodostaj Rajne, još jedan problem na gomili energetske krize

Bloomberg Mercury

Razina vode na rijeci Rajni opasno je blizu točki na kojoj plovidba više nije moguća, što transport robe, uključivo energente poput ugljena, dovodi u rizik u trenucima dok se Europa ionako bori s poremećenim opskrbnim lancima i energetskom krizom.

Vodostaj rijeke u porajnjskom Kaubu do vikenda bi trebao pasti na 47 centimetara, što je samo sedam centimetara od kritične točke.

Nemogućnost plovidbe zaustavila bi protok roba, od goriva do kemikalija.

Pad BDP-a

"Prijevoz ugljena već je ograničen zbog niske razine vode jer je manje brodova raspoloživo, a oni koje se može koristiti prevoze manje tereta. Time troškovi transporta rastu, a to onda povećava troškove termoelektrana na ugljen", objavila je energetska tvrtka EnBW.

Kada je posljednji put razina vode išla tako nisko tijekom toplinskog vala 2018. godine, njemački je rast zbog poremećaja u posljednjem kvartalu bio za 0,4 postotaka niži, procijenili su analitičari JPMorgana. Sada je potreba za riječnim prijevozom zbog problema s dotokom energenata iz Rusije bitno veća.

Rajna, koja se pruža u dužini od otprilike 1300 kilometara od Švicarske do Sjevernog mora, ključna je i za prijevoz raznih vrsta energenata poput loživog ulja, benzina, ugljena te drugih roba.

Kretanje razine rijeke Rajne
 

Razina vode koja se mjeri za siguran transport nije prava dubina rijeke. Kod Kauba, primjerice, kada je izmjerena razina bila na 90 centimetara, stvarna dubina rijeke bila je oko dva metra.

Predstavnik njemačkoga Saveznog hidrološkog instituta rekao je protekli mjesec da, kada mjerena razina padne ispod 40 centimetara, prijevoz postaje neisplativ.

Zbog poremećaja u prijevozu, Švicarska je već počela koristiti gorivo iz svojih rezervi, a doprema goriva je u problemima u srednjoj Europi i zbog radova na održavanju u nekim rafinerijama u Njemačkoj, Češkoj i Austriji.

Problemi i kod Tajvana

"Zbog problema na Rajni i skupljih alternativa, kao što su cestovni ili željeznički prijevoz, bit će teško stvoriti dovoljne količine zaliha goriva u Njemačkoj i Švicarskoj prije no što se temperature spuste", smatra europski naftni analitičar Josh Folds iz konzultantske tvrtke Facts Global Energy.

Logistički problemi nastaju i na drugom dijelu svijeta zbog napetosti oko Tajvana i najavljenih kineskih vojnih vježbi u blizini otoka. Prijevoznici ukapljenog prirodnog plina (LNG) preusmjeravaju ili smanjuju brzinu isporuke iz pojedinih brodova koji su na putu za Sjevernu Aziju kako bi izbjegli probleme u tjesnacu između Tajvana i kontinentalne Kine.

Sve vijesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vijesti iz rubrike Ostalo