Inovacije

Apple računa na vrhunske kupce koji će najnoviji iPhone pretvoriti u hit

Izvor: Ian King/Bloomberg

16. septembar 2022, 09:10

Linija iPhonea 14 čuva najbolje opcije za vrhunske Pro modele

Appleove isporuke porasle su za pet posto

Apple računa na vrhunske kupce koji će najnoviji iPhone pretvoriti u hit

Bloomberg

Najnoviji iPhone stiže u trgovine u petak, a Apple Inc. računa na imućne kupce da će uređaj učiniti hitom tokom godine burne inflacije i klimave potrošnje na tehnologiju.

Linija iPhonea 14 čuva najbolje opcije za vrhunske Pro modele koji koštaju najmanje 1.000 dolara. A na temelju podataka o narudžbama, strategija već funkcionira s potrošačima, koji su najskuplji novi iPhone pretvorili u najpopularniju verziju.

Iako ukupna potrošnja na mobilne uređaje i računare ove godine usporava, još uvijek postoji apetit za vrhunskim pametnim telefonima. To je omogućilo da kompanija održi stabilnu proizvodnju u vrijeme kada većina industrije smanjuje planove.

 Appleov glavni proizvod činio je više od polovice prodaje prošle godine/Bloomberg

 

 

"Podaci i dalje ukazuju na snažnu potražnju za iPhone 14 Pro i Pro Max, što bi moglo imati materijalno pozitivan učinak i na miks i na marže'', rekao je Amit Daryanani, analitičar u Evercore ISI, u ovosedmičnom izvještaju.

Linija iPhone 14 predstavljena je ranije ovog mjeseca zajedno s novim Apple satovima i AirPodima. Kompanija nije podigla cijene, što je iznenadilo analitičare koji su mislili da će inflacijski pritisak natjerati na taj potez. Ali Apple još uvijek pokušava povećati prodaju više nego ikad prije.

iPhone 14/Bloomberg
 

Standardni iPhone, čija cijena počinje od 799 dolara, ne pokreće čak ni najnoviji Appleov procesor, A16. Umjesto toga, koristi isti A15 čip kao prošle godine, a A16 ulazi u Pro modele. Pro telefoni također dobivaju značajna poboljšanja kamere i novi interfejs nazvan Dynamic Island.

To korisnicima ostavlja manje razloga za nadogradnju na osnovni iPhone 14, ali puno poticaja da plate malo više za Pro. Mnoštvo promocija mobilnih operatera i ponuda za zamjenu također može nagovoriti potrošače na kupovinu blještavijeg modela.

Apple je i ove godine promijenio svoje konfiguracije ekrana. Nestala je mini verzija iPhonea. Umjesto toga, kompanija se kladi da potrošači žele više prostora na ekranu. iPhone 14 dolazit će u 6,1-inčnom modelu i 6,7-inčnoj Plus verziji koja neće biti dostupna do 7. oktobra.

Podaci o narudžbama sugeriraju da je iPhone 14 Pro Max traženiji od modela predstavljenog prošle godine, što je dio pomaka na više nivoe, prema izvještaju KGI Securities.

iPhoneov uspon |  Prodaja uređaja dosegla je novi vrhunac prošle godine/Bloomberg
 

Pitanje je sada je li taj zamah dovoljno jak da Apple prevlada širi pad. Očekuje se da će tržište pametnih telefona diljem svijeta ove godine pasti za 3,5 posto na 1,31 milijardu jedinica, prema kompaniji za istraživanje tržišta IDC.

U Kini, proizvodnom središtu Applea i ključnom tržištu, prodaja pametnih telefona je ove godine pala. No Appleove isporuke porasle su za pet posto u poređenju s ukupnim padom od 23 posto, prema Daryananiju iz Evercore ISI-ja.

"Apple nastavlja dobivati ​​značajan udio u Kini i očekujemo da će se rast udjela nastaviti", rekao je.

Uspješno lansiranje iPhonea 14 moglo bi pomoći u ublažavanju nervoze investitora nakon jednomjesečne pauze. Dionice su se vrtjele između dobitaka i gubitaka u posljednjim sesijama trgovanja, a dionice su u utorak pretrpjele najgori jednodnevni pad od 2020. Izvještaja o inflaciji višoj od očekivane i zabrinutost zbog povećanja kamata posebno su teško pogodili tehnološke dionice.

Appleove su dionice prošle godine pale za 14 posto, iako je to malo bolje od S&P 500, koji je pao za 18 posto. Tehnološki opterećen Nasdaq Composite indeks pao je 26 posto.

Bloomberg
 

Analitičari očekuju da će prodaja Applea porasti za šest posto u ovom tromjesečju, što je usporavanje u odnosu na porast od 29 posto iz prethodne godine - kada su potrošači zbog pandemije još uvijek trošili na tehnologiju. iPhone 14 izlazi nekoliko sedmica ranije nego inače, što bi trebalo pomoći u povećanju Appleovih prihoda u trećem kvartalu. Najveće prodajno razdoblje kompanije u godini obično je u decembru, potaknuto prazničom potrošnjom. Prema procjenama analitičara očekuje se rast prodaje u tom razdoblju od tri posto.

iPhone je po svojoj važnosti bez premca među Appleovim proizvodima. Omogućava oko polovice ukupnog prihoda kompanije i pomaže u poticanju prodaje drugih uređaja, uključujući Apple Watch i AirPods. Obje su te kategorije doživjele promjene tokom nedavnog lansiranja, dodatno naglašavajući fokus kompanije na vrhunskoj kategoriji.

 

Kompanija je predstavila ažuriranje AirPods Pro i prvi model Apple Watch Ultra, koji je - poput Pro iPhonea - dizajniran da bude i veći i bolji. I, naravno, koštat će malo više.

 

Sve vijesti iz rubrike Tehnologija

Tehnologija

sve vijesti iz rubrike Tehnologija