Inovacije

TikTok zabranjuje prikupljanje sredstava za političare

Izvor: Alex Barinka/Bloomberg

21. septembar 2022, 19:07

Zabrana se uvodi pred izbore u SAD-u ove godine

Političari i vlade neće moći promovisati svoj sadržaj

TikTok zabranjuje prikupljanje sredstava za političare

Bloomberg

TikTok, aplikacija za društvene mreže u vlasništvu ByteDancea, zabranjuje prikupljanje sredstava i sve druge mogućnosti zarade za političare i vladine naloge na svojoj platformi.

Mreža kratkih videosnimaka već zabranjuje političke oglase, uključujući sve plaćene postove uticajnih ljudi. Nova pravila će dodatno zabraniti zahtjeve za donacije, mogućnosti e-trgovine i prihvatanje poklona od korisnika. Politički nalozi automatski neće biti kvalifikovani za zaradu preko TikTokovog fonda za kreatore, navodi se u izjavi predsjednika kompanije za globalna poslovna rješenja Blakea Chandleeja.

Ovaj potez najavljen je u iščekivanju američkih izbora ove godine, koji će pružiti novi test za društvene mreže i njihovu sposobnost da zadrže neutralanost dok se u debatama - i potencijalno koordinisanim kampanjama - bjesni zbog kvaliteta njihovih usluga. TikTok počinje probu obavezne verifikacije za naloge koji pripadaju vladama, političarima i strankama koje će trajati do novembra, kada se održavaju izbori, saopštila je kompanija.

Bloomberg
 

 

"Zabranom prikupljanja sredstava za kampanju i ograničavanjem pristupa našim funkcijama monetizacije i verifikaciji naloga, želimo da uspostavimo ravnotežu između omogućavanja ljudima da razgovaraju o pitanjima koja su relevantna za njihove živote, istovremeno štiteći kreativnu, zabavnu platformu koju naša zajednica želi", rekla je Chandlee u saopštenju.

TikTok, koji je nastojao da se distancira od svoje matične kompanije, ponovo je u centru pažnje regulatora u SAD-u i sada se suočava s pitanjima senatora o pristupu njihovim korisničkim podacima od osoblja sa sjedištem u Kini. Zabrinutost zbog uticaja Kine na vlasnika TikToka u Pekingu takođe se proteže na potencijalne propagandne kampanje. Vladino tijelo odgovorno za odnose s javnošću pokušalo je otvoriti skriveni nalog na TikToku ciljano na zapadnu publiku 2020. godine, čemu se kompanija suprotstavila.

Sve vijesti iz rubrike Tehnologija

Tehnologija

sve vijesti iz rubrike Tehnologija