Politika

Pelosi: SAD neće napustiti Tajvan pred kineskim pritiskom

Izvor: Samson Ellis, Cindy Wang i Debby Wu/Bloomberg

03. avgust 2022, 07:54

Tsai je rekla da je posjeta Pelosi pokazala čvrstu međunarodnu podršku Tajvanu

Pelosi: SAD neće napustiti Tajvan pred kineskim pritiskom

Bloomberg

Predsjednica Predstavničkog doma Nensy Pelosi obećala je da SAD neće napustiti Tajvan, potvrđujući američku podršku demokratski izabranoj vladi u Tajpeju, uprkos novim prijetnjama vojnom akcijom Pekinga.

Pelosi je dala izjavu u srijedu tokom ceremonije sa tajvanskom liderkom Tsai Ing-wen. Dolazak članice Demokratske stranke iz Kalifornije na Tajvan u utorak uveče učinio ju je najvišim američkim zvaničnikom koji je posetio ostrvo u posljednjih 25 godina.

"Nećemo napustiti našu posvećenost Tajvanu i ponosni smo na naše trajno prijateljstvo", rekla je Pelosi. "Sada je američka solidarnost sa Tajvanom presudna više nego ikada", dodala je ona. "To je poruka koju danas ovde donosimo".

 

Tsai je rekla da je posjeta Pelosi pokazala čvrstu međunarodnu podršku Tajvanu, koji je suočen sa višegodišnjom međunarodnom kampanjom pritiska koju je vodio Peking.

"Suočen sa vojnim prijetnjama koje su namjerno pojačane, Tajvan neće odustati", rekla je Tsai, nakon što je dodijelila nagradu američkoj poslanici.

Kina, koja Tajvan smatra dijelom svoje teritorije, najavila je najprovokativnije vojne vežbe u decenijama oko ostrva nakon posjete Pelosi, što rizikuje da izazove krizu između najvećih svjetskih ekonomija. Predsjednik Xi Jinping rekao je predsjedniku Joe-u Bidenu prošle nedelje da će "odlučno čuvati nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine" i da će "ko god se igra vatrom izgorjeti".

Bloomberg

Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu je u saopštenju nakon sletanja Pelosi saopštilo da će "Kina preduzeti sve neophodne mjere da odlučno odbrani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, a sve posljedice moraju da snose SAD i snage za nezavisnost Tajvana".

Tajvanske akcije pale su za 0,1 posto u 10.56 sati po lokalnom vremenu. Kineski referentni indeks CSI 300 pao je za 0,4 posto, brišući raniji rast od čak 1,1 posto.

Bijela kuća je pokušala da ublaži rastuće tenzije sa Kinom, ističući da je Kongres nezavisna grana vlasti. Pelosi je američki političar najvišeg ranga koji je posjetio Tajvan od nekadašnjeg predsjednika Predstavničkog doma Newta Gingricha 1997. godine.

Prema sporazumu postignutom 1978. o normalizaciji odnosa između Kine i SAD, Vašington je pristao da prizna samo Peking kao sjedište kineske vlade, istovremeno priznajući – ali ne podržavajući – kineski stav da postoji samo jedna Kina i da je Tajvan dio Kine.

SAD su insistirale na tome da svako ujedinjenje ostrva i kopna mora da bude mirno, a snabdile su Tajvan naprednim oružjem, dok se namjerno nisu izjasnile oko toga da li će američke snage pomoći u odbrani od kineskog napada.

-U pisanju pomogli Sarah Zheng, Adrian Leung i Jin Wu.

Sve vijesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vijesti iz rubrike Ostalo