Politika

Pelosi stigla u Taipei: Slobode Tajvana se moraju poštovati

Autor: Svjetlana Šurlan

02. avgust 2022, 17:35

Bloomberg

Svjetlana Šurlan

Predsedavajuća američkog Predstavničkog doma Nensy Pelosi sletjela je na Tajvan u utorak uveče, uprkos kineskim prijetnjama. Ona je postala američki političar najvišeg ranga koji je posjetio ostrvo u posljednjih 25 godina.

Pelosi se oglasila na Twitteru gdje je navela da posjeta delegacije SAD Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike podršci tajvanskoj demokratiji.

"Razgovori s vodstvom Tajvana potvrđuju našu podršku partneru i promovisaju naših zajedničkih interesa, uključujući unapređenje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije", istakla je Pelosi.

Dodala je da SAD ponovo potvrđuju da se slobode Tajvana - i svih demokratija - moraju poštovati.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine odgovorilo je ubrzo nakon slijetanja, proglasivši njenu posjetu ozbiljnom političkom provokacijom.

"Kina će definitivno preduzeti sve neophodne mjere da odlučno zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet kao odgovor na posjetu predsjedavajuće Predstavničkog doma SAD. Sve posljedice koje iz toga proizilaze moraju da snose SAD i separatistički pokret za nezavisnost Tajvana", napisano je u saopštenju.

Kina planira da izvede vojne vježbe od 4. do 7. u vodama i vazdušnom prostoru koji okružuju Tajvan, navodi se u saopštenju državne agencije Xinhua. Upozorili su plovila i avione da ne ulaze u ove prostore tokom vežbi. Vježbe će se desiti nakon što se očekuje da Pelosi napusti Tajvan.

Kina je ranije obećala vojni odgovor uoči posjete Pelosi koji rizikuje da izazove krizu između najvećih svjetskih ekonomija. Predsednik Xi Jinping rekao je predsedniku Joe-u Bidenu prošle nedjelje da će "odlučno čuvati nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine" i da će "oni koji se igraju sa vatrom opeći".

- Napisano uz pomoć Hane Stevović, Debby Wu i Cindy Wang

Sve vijesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vijesti iz rubrike Ostalo