Politika

Kina odustala od vojne i klimatske saradnje sa SAD-om zbog Pelosi

Autor: Vanja Popović

05. avgust 2022, 13:47

Peking odustao od pregovora o klimatskim promjenama i vojne saradnje

Borba protiv kriminala i sudska saradnja takođe su na listi

Kina odustala od vojne i klimatske saradnje sa SAD-om zbog Pelosi

Bloomberg

Kina ne želi više da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju odbrane, klimatskih promjena i niza drugih pitanja zbog toga što je predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi posjetila Tajvan.

U saopštenju objavljenom u petak, kineski zvaničnici rekli su da potpuno prekidaju razgovore o klimatskim promjenama, otkazuju dijalog i niz radnih sastanaka u oblasti odbrane. Kina će od sada takođe odbijati da sarađuje sa SAD-om u borbi protiv kriminala, repatrijaciji ilegalnih imigranata, borbi protiv droge, kao i uopšteno u sudstvu.

Odluka da se prekine saradnja u klimatskim promjenama poseban je udarac za Demokrate u SAD-u, kojima je borba protiv povećanja emisija štetnih gasova na samom vrhu političke agende. Sjedinjene Američke Države dugo pokušavaju da nateraju Kinu da se obaveže na bržu primjenu regulative koja bi pomogla u borbi protiv klimatskih promjena.

Kina je Ujedinjenim nacijama najavila da planira da dostigne ugljeničku neutralnost "prije 2060. godine" dok su se SAD obavezale na isto do 2050.

Odbijanje saradnje u odbrani takođe će doprinijeti rastu već postojećih geopolitičkih tenzija u svijetu. U junu je kineski ministar odbrane Wei Fenghe rekao da je Kina zabilježila "impresivni napredak" u razvoju nuklearnog naoružanja, uz napomenu da nikada ne bi planirali da ga prvi iskoriste. SAD smatraju ovaj trend "zabrinjavajućim".

Tenzije između Kine i SAD-a povećale su se ove sedmice pošto je Pelosi odlučila da posjeti Tajvan – ostrvo koje Kina smatra svojom teritorijom. Na Tajvanu se poslije revolucije 1949. godine nastanio Chiang Kai-Shek sa svojim pristalicama. Do 1971. godine Ujedinjene nacije smatrale su vlast na Tajvanu za Kinu, a u oktobru te godine donesena je rezolucija koja je prepoznala jedino Narodnu Republiku Kinu za Kinu – čime je Peking dobio mjesto u Savjetu bezbjednosti UN.

Godine 1979. Sjedinjene Američke Države su zvanično priznale vladu u Pekingu i formlano prekinule veze s Tajvanom, kao dio kompromisa "jedne Kine". Sada Peking vidi posjetu Pelosi kao posljednji u nizu koraka za podrivanje tog sporazuma. Između ostalog, SAD godinama podržavaju vlasti na Tajvanu i preko svog Američkog instituta obavljaju konzularne usluge na ostrvu.

 

Sve vijesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vijesti iz rubrike Ostalo