Politika kolačića


 

POLITIKA KOLAČIĆA


 

Posljednje ažurirano dana 04.01.2023. godine

DOWNLOAD DOCUMENT

HD-WIN koristi kolačiće i slične tehnologije na Platformi. Cilj ove Politike kolačića je da odgovori na najčešća pitanja koja se tiču pojma i vrsti kolačića, kao i načina na koji ih Korisnici mogu kontrolirati, odnosno podešavati.

Termini koji počinju velikim slovom u Politici kolačića imaju značenje definirano u Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

 

1.Definicija i svrha kolačića

Kolačić je tekstualna datoteka koja sadrži informacije i koja se preuzima na Vaš uređaj kada posjetite određeni sajt. Nakon preuzimanja na određeni uređaj, prilikom svake sljedeće posjete istoj stranici, kolačići se šalju nazad na sajt s kog potiču ili na drugi sajt koji prepoznaje taj kolačić.

Osnovna svrha kolačića jeste da učine našu Uslugu efikasnijom, bezbjednijom i prilagođenijom Korisnicima. Također, kolačići nam omogućavaju da putem sistema koje koristimo prepoznamo Vaš uređaj te Vam ponudimo najbolju moguću konfiguraciju.

Kolačići omogućavaju razlikovanje između Posjetilaca Platforme. Pored kolačića, postoje i druge slične tehnike koje imaju sličnu svrhu kao kolačići, kao što su “pixeli” i “web beaconi”, te će termin “kolačić” u ovoj Politici kolačića uključivati i takve tehnologije.

HD-WIN koristi kolačiće radi prikupljanja informacija o tome kako se koriste Platforma i Usluge.

Redovno ažuriramo tabele sa kolačićima koje su sadržane na Platformi. Ipak, imajući u vidu da su kolačići vrlo promenljiva kategorija, s vremena na vrijeme može doći do promjena u tabelama.

 

2.Vrste kolačića

Postoje tri kriterijuma prema kojima se kolačići klasifikuju:

Kriterijum 1: Trajanje

U zavisnosti od toga koliko traju, kolačići se dijele na:

 1. sesijske kolačiće koji su privremeni i prestaju da postoje nakon što Korisniku istekne sesija na Platformi, odnosno kada ugasi svoj pretraživač;

 2. trajne kolačiće koji ostaju na hard drajvu Korisnikovog uređaja sve dok ih Korisnik ili njegov pretraživač ne uklone. Trajanje trajnog kolačića može varirati i zapisano je u programskom kodu svakog pojedinačnog kolačića.

Kriterijum 2: Porijeklo

U zavisnosti od subjekta koji ih postavlja na Platformi, kolačići se dijele na:

 1. kolačiće prve strane koje postavljamo mi kao vlasnik Platforme;

 2. kolačiće treće strane koje postavljaju treća lica, kao što su naši vanjski saradnici koje unajmljujemo za pružanje marketinških ili analitičkih usluga. Na primjer, postoje kolačići treće strane koji prikupljaju podatke o pretraživanju korisnika na različitim stranicama i na taj način omogućavaju Korisniku da prikaže prilagođene poruke ili oglase u skladu s korisnikovom historijom pretraživanja.

U tabeli sa listom provajdera, koja se nalazi na baneru za kolačiće, možete saznati koje kolačiće postavljamo mi (kolačići prve strane), a koje treće strane (kolačići treće strane). Da biste razumjeli kako se obrađuju vaši podaci prikupljeni korištenjem kolačića trećih strana, pročitajte politike privatnosti dobavljača takvih kolačića.

Kriterijum 3: Svrha

U zavisnosti od svrhe kojima služe, kolačići se dijele na:

 1. Neophodne kolačiće

Bez neophodnih kolačića, Platforma ne može ispravno funkcionirati, jer ovi kolačići omogućavaju Platformi rad pružajući osnovne funkcionalnosti kao što su navigacija između stranica, pristup sigurnim dijelovima Platforme, sigurnost platforme, upravljanje mrežom i pristupom i slično.

 1. Statističke kolačiće

Ova kategorija kolačića, koja se drugačije naziva i “kolačićima performansi” ili “analitičkim kolačićima” služi za razumijevanje kretanja i interakcija Posjetilaca na Platformi, prikupljanjem podataka koje kasnije analiziramo. Pomoću njih možemo saznati koje su stranice najpopularnije, a koje najmanje popularne i vidjeti kako se Posjetioci kreću po platformi. Također, uz pomoć statističkih kolačića, možemo brojati posjete i prepoznati kako Posjetioci dolaze na Platformu, što nam pomaže da brojimo posjete i poboljšavamo performanse Platforme.

Statistički kolačići se koriste za anonimno prikupljanje podataka i ne mogu se koristiti za identifikaciju Posjetilaca. Ova grupa uglavnom uključuje kolačiće trećih strana, koje naši vanjski saradnici koje angažujemo za statističke usluge koriste za naše potrebe.

Ako odbijete koristiti ove kolačiće, nećemo moći znati kada ste pristupili Platformi.

 1. Marketinške kolačiće

Uz pomoć marketinških kolačića poboljšavamo našu platformu i pružamo vam najbolje korisničko iskustvo zajedno sa sadržajem koji je prilagođen vama. Ove kolačiće na Platformu postavljaju naši saradnici koje unajmljujemo za marketinške usluge. Oni koriste podatke o Vašoj lokaciji i omogućavaju da se jedinstveno identifikuju Vaš pretraživač i uređaj, radi kreiranja profila interesovanja svakog pojedinačnog Posjetioca. Zbog toga smo u mogućnosti da Vam i na drugim lokacijama na internetu pružimo reklame i oglase koji su za Vas značajni.

Ako su marketinški kolačići onemogućeni, Posjetiocima se na drugim sajtovima koje posjećuju ne prikazuju prilagođene reklame i oglasi koje mi kreiramo.

 1. Nerazvrstane kolačiće

Ova kategorija kolačića, kao i neki od subjekata koji ih postavljaju na Platformu, je još u procesu klasifikacije.

 

3.Ostale tehnologije koje koristimo na Platformi

 

 1. Google Analytics

Google Analytics je servis koji koristimo za prikupljanje, bilježenje i analizu podataka koji se odnose na ponašanje Posjetilaca prilikom upotrebe Platforme. Google Analytics koristi kolačiće radi praćenja ponašanja Posjetilaca, a sa ciljem sačinjavanja izvještaja o posjetama i aktivnostima Posjetilaca na Platformi. HD-WIN koristi Google Analytics kako bi se uskladio sa najvišim standardima zaštite privatnosti.

Google Analytics je pod kontrolom kompanije Google Inc., 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View, CA 94043-1351, USA. Za više detalja o obradi ličnih podataka koristeći Google Analytics, posjetite sljedeći link: https://policies.google.com/technologies/partner-sites.

Informacije koje prikuplja Google Analytics putem kolačića (kao što je opisano u prethodnom odjeljku), a koje se odnose na korištenje Platforme, obično se preusmjeravaju na Google servere u SAD-u, gdje se pohranjuju. Google može dijeliti sa trećim licima lične podatke koje prikuplja koristeći opisane tehničke metode. Informacije prikupljene putem kolačića na Platformi Google koristi za analizu korištenja Platforme i za pružanje usluga koje se odnose na Platformu i Usluge. Na Platformi smo implementirali anonimizaciju, što znači da Google skraćuje IP adresu Posjetilaca iz zemalja članica EU i EEZ. Izuzetno, može se desiti da se IP adresa u potpunosti prenese na Google servere u SAD, gdje se naknadno skraćuje.

Ako želite spriječiti Google da dijeli i obrađuje vaše podatke koji se odnose na korištenje Platforme i prikupljaju kolačići, to možete učiniti preuzimanjem i instaliranjem dodatka koji se može pronaći na https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en. Ovaj dodatak koristi JavaScript da obavještenja Google Analytics da se podaci ili informacije o Posjetiocima ne mogu prenijeti u Google Analytics. Osim toga, možete onemogućiti ove kolačiće kao što je objašnjeno u odjeljku Onemogućavanje kolačića.

Saznajte više o tome kako Google koristi informacije koje prikuplja putem Platforme i usluga na https://policies.google.com/technologies/partner-sites?hl=en-GB&gl=uk.

Detalje o Google Analytics možete pročitati na https://marketingplatform.google.com/about/, dok više informacija o samoj obradi podataka Posjetilaca koju vrši Google možete pročitati ovdje: https://support.google.com/analytics/answer/6004245#zippy=%2Cour-privacy-policy%2Cgoogle-analytics-cookies-and-identifiers.

 

 1. Google Tag Manager

Google Tag Manager je alat koji nam omogućava da centralno upravljamo tzv. tagove, koristeći adekvatan interfejs. Ovaj alat ne koristi kolačiće i ne prikuplja lične podatke, već samo implementira tagove na Platformi.

Google ima posebnu politiku privatnosti koja reguliše ovaj način prikupljanja ličnih podataka od provajdera trećih strana, a koju možete pročitati na https://marketingplatform.google.com/intl/de/about/analytics/tag-manager/use-policy/. Međutim, Google Tag Manager nema pristup takvim podacima. U slučaju deaktivacije pojedinačne domene/stranice, odnosno kolačića, Google Tag Manager ostaje aktivan za sve tagove koji omogućavaju praćenje ako su prethodno implementirane putem ovog alata.

 

 1. Društvene mreže

HD-WIN i partneri prikupljaju i obrađuju lične podatke putem interakcija Korisnika na društvenim medijima kao što su Facebook, Twitter, Instagram i YouTube (zajedno: Društveni mediji). HD-WIN, odnosno odgovorne osobe koje imenuje HD-WIN i Partner imaju pristup porukama i/ili objavama na društvenim medijima. Međutim, kada su u pitanju lični podaci prikupljeni putem društvenih medija, posebno uključujući, ali ne ograničavajući se na poruke koje šalju Korisnici, ni HD-WIN ni Partneri ih ne pohranjuju niti dalje obrađuju osim kako je navedeno u Politici kolačića ili Pravilima privatnosti. Izuzetno, HD-WIN i/ili Partneri mogu pohraniti vaše lične podatke prikupljene putem društvenih mreža u skladu sa važećim propisima.

HD-WIN i Partneri koriste usluge Društvenih medija kreiranjem stranica/naloga na društvenim medijima. Njihovu politiku privatnosti koja reguliše sva relevantna pitanja iz oblasti zaštite ličnih podataka možete pročitati na sljedećim linkovima:

FACEBOOK ONLINE

https://www.facebook.com/privacy/policy/

YOUTUBE ONLINE

https://policies.google.com/privacy?hl=hr

INSTAGRAM ONLINE

https://help.instagram.com/519522125107875

TWITTER ONLINE

https://twitter.com/en/privacy

HD-WIN i Partner nemaju utjecaja na društvene politike Društvenih medija, onda kada se Društveni mediji pojavljuju u ulozi samostalnih kontrolora ličnim podacima. U slučaju pitanja vezanih za prikupljanje i obradu ličnih podataka od strane bilo kojeg Društvenog medija, ili ako želite ostvariti neka od svojih prava kao nosilac podataka, svoj upit možete poslati na:

 1. Facebook:

Kontrolor podataka: META PLATFORMS IRELAND Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Irska

Kontakt lica za zaštitu ličnih podataka:

https://hr-hr.facebook.com/policy.php

https://www.facebook.com/help/contact/540977946302970

Ukoliko imate pritužbu na prikupljanje i obradu Vaših ličnih podataka, možete se obratiti organu nadležnom za nadzor nad radom Meta Platforms Ireland Ltd, nadležnom organu za zaštitu ličnih podataka u Irskoj ili nadležnom organu za zaštitu ličnih podataka u Vašoj zemlji.

Društveni medij Facebook je u vlasništvu kompanije Meta Platforms Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, CA 94025, SAD, koja je samostalni kontrolor ličnih podataka. Facebook omogućava svojim korisnicima da kreiraju svoj nalog, dodaju fotografije i da se povezuju sa drugim korisnicima putem zahtjeva za prijateljstvo.

Ako korisnik Facebooka živi izvan SAD-a ili Kanade, kontrolor ličnih podataka je Meta Platforms Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Irska.

Na Platformi koristimo Facebook plug-in koji će prikazati odgovarajući Facebook element nosioca podataka prilikom pristupa Platformi. Svi dostupni Facebook plug-in-ovi dostupni su na sljedećem linku: https://developers.facebook.com/docs/plugins/.

Koristeći plug-in, Facebook dobija informacije o određenoj stranici na Platformi koju je nosilac podataka posjetio. Ako se prijavite na Platformu putem svog Facebook naloga, Facebook će moći otkriti svaki put kada posjetite Platformu. Ove informacije se prikupljaju putem Facebook elementa implementiranog na Platformi, koji šalje obavještenja na Vaš Facebook nalog. Svaki put kada nosilac podataka klikne na Facebook dugme koje se nalazi na Platformi, kao što je dugme „Sviđa mi se“, ili ako nosilac podataka ostavi komentar na Facebook stranici, lični podaci će se obrađivati ​​u okviru Facebook naloga tog nosioca podataka.

Dodatno, svaki put kada je nosilac podataka prijavljen na svoj Facebook nalog, a istovremeno pristupa Platformi, Facebook element na Platformi će o tome obavijestiti Facebook, bez obzira na to da li nosilac podataka klikne na Facebook element na Platformi. Ovakav prijenos podataka može se spriječiti odjavom sa Facebook naloga prije pristupanja Platformi.

 1. YouTube:

Kontrolor podataka: Google Ireland, Ltd., Gordon House Barrow St, Dublin 4, Irska

Kontakt lica za zaštitu ličnih podataka:

https://support.google.com/policies/contact/general_privacy_form

Ako imate prigovor na prikupljanje i obradu vaših ličnih podataka, možete se obratiti tijelu nadležnom za nadzor nad radom YouTube-a, nadležnom tijelu za zaštitu ličnih podataka u Irskoj ili nadležnom tijelu za zaštitu ličnih podataka u vašoj zemlji.

YouTube Društveni medij je u vlasništvu YouTube, LLC, 901 Cherry Ave., San Bruno, CA 94066, SAD. YouTube, LLC, koji je povezano lice kompanije Google Inc., 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View, CA 94043-1351, SAD, i smatra se samostalnim kontrolorom ličnih podataka. YouTube je internet video portal koji svojim korisnicima omogućava da objave različite vrste svih vrsta video materijala, uključujući filmove, TV prenose, muzičke video materijale, kao i video materijale koje su korisnici sami kreirali.

Ukoliko ste prilikom pristupanja Platformi prijavljeni na svoj YouTube nalog, YouTube će detektovati svaki put kada otvorite stranicu na Platformi na koju je implementiran YouTube sadržaj. Ova informacija se prikuplja od strane kompanija YouTube i Google, koje šalju obavještenja o tome Vašem YouTube nalogu.

Dodatno, svaki put kada je nosilac podataka prijavljen na svoj YouTube nalog, a istovremeno pristupa Platformi, YouTube element na Platformi će o tome obavijestiti YouTube i Google, bez obzira na to da li nosilac podataka klikne na YouTube element (video) na Platformi. Ovaj prijenos podataka može se spriječiti tako da se odjavite sa svog YouTube naloga prije pristupanja Platformi.

 1. Instagram:

Kontrolor podataka: META PLATFORMS IRELAND Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Irska

Kontakt lica za zaštitu ličnih podataka:

https://hr-hr.facebook.com/policy.php

https://www.facebook.com/help/contact/540977946302970

Ako imate pritužbu na prikupljanje i obradu vaših ličnih podataka, možete se obratiti tijelu nadležnom za nadzor nad radom Instagram platforme, nadležnom tijelu za zaštitu ličnih podataka u Irskoj ili nadležnom tijelu za zaštitu ličnih podataka u Vašoj zemlji.

 1. Twitter:

Kontrolor podataka: Twitter International Company, One Cumberland Place, Fenian Street, Dublin 2, D02 AX07 Irska

Kontakt lica za zaštitu ličnih podataka:

https://twitter.ethicspointvp.com/custom/twitter/forms/data/form_data.asp

https://help.twitter.com/forms/privacy

Ako imate pritužbu na prikupljanje i obradu vaših ličnih podataka, možete se obratiti tijelu nadležnom za nadzor Twittera, nadležnom tijelu za zaštitu ličnih podataka u Irskoj ili nadležnom tijelu za zaštitu ličnih podataka u vašoj zemlji.

Društvena Mreža Twitter je u vlasništvu kompanije Twitter, Inc., 1355 Market Street, Suite 900, San Francisco, CA 94103, SAD. Twitter je javno dostupna platforma koja omogućava svojim korisnicima da objavljuju tzv. tweet-ove sa svojim pratiocima, kao i obraćanje široj publici putem upotrebe hashtagova, linkova, i opcije retweet.

Imajući u vidu da je na Platformu implementiran Twitter element, svaki put kada pristupite stranici u okviru Platforme, na računaru će Vam se automatski prikazati navedeni Twitter element (Twitter dugme). Tom prilikom će Twitter dobiti informaciju o konkretnoj stranici na Platformi koju ste posjetili.

Ukoliko ste prilikom pristupanja Platformi prijavljeni na svoj Twitter nalog, Twitter će detektovati svaki put kada otvorite stranicu na Platformi na koju je implementiran Twitter sadržaj. Ova informacija se prikuplja od strane Twitter elementa na Platformi, koja šalje obavještenja o tome Vašem Twitter nalogu. Svaki put kada nosilac podataka klikne na Twitter dugme na Platformi, doći će do obrade ličnih podataka u okviru Twitter naloga tog nosioca podataka.

Više informacija o obradi podataka od strane Twittera možete pronaći na sljedećoj stranici: https://twitter.com/privacy?lang=en.

 

4.Pravni osnov za korištenje kolačića

Koristimo kolačiće isključivo ukoliko se saglasite sa tim putem banera za kolačiće. Shodno tome, pravni osnov za korištenje kolačića na Platformi je pristanak Posjetioca, dat u skladu sa Pravilima privatnosti. Izuzetak od navedenog su neophodni kolačići čiji je pravni osnov za prikupljanje izvršenje Ugovora zaključenog sa nosiocem podataka.

Pretpostavka je da je uređaj koji koristite za pristupanje Platformi Vaš. Ukoliko pristupate Platformi sa uređaja koji nije u Vašem vlasništvu, postoji pretpostavka da imate ovlaštenje za davanje saglasnosti za korištenje kolačića na tom uređaju, u skladu sa Politikom kolačića.

 

5.Onemogućavanje kolačića

Sve kategorije kolačića, osim neophodnih, mogu se onemogućiti putem postavki kolačića na Platformi, kao i kroz postavke pretraživača koji koristite.

 1. Svaka pojedinačna kategorija može se omogućiti ili onemogućiti štikliranjem check box-a na baneru za kolačiće koji se odnosi na tu vrstu kolačića. Odabirom opcije "Postavke kolačića" možete postaviti ili promijeniti svoje postavke kolačića u bilo kojem trenutku.

 2. Kolačiće možete postaviti i putem pretraživača, imajući na umu da su pretraživači obično automatski podešeni da prihvate sve kolačiće. Ako želite promijeniti postavku kolačića, kontaktirajte centar za pomoć pretraživača koji koristite. Neki od linkova koji vam mogu pomoći su:

 3. Google Chrome 

 4. Microsoft Edge

 5. Mozilla Firefox

 6. Safari (Desktop)

 7. Safari (Mobile)

 8. Android Browser

 9. Opera

 10. Opera Mobile

Svaki pretraživač ima svoj vlastiti sistem za upravljanje kolačićima i postavke. Ako onemogućite sve kolačiće (uključujući one potrebne), postoji rizik da nećete moći pristupiti ili koristiti određene dijelove Platforme, ili vidjeti određene dijelove Sadržaja. Više o kolačićima i njihovoj upotrebi, odnosno onemogućavanju, pročitajte na http://www.aboutcookies.org/.

 

6.Izmjene Politike kolačića

Politika kolačića može se s vremena na vrijeme ažurirati, o čemu ćemo vas obavijestiti putem Platforme u razumnom roku prije nego što promjena stupi na snagu, kao i nakon njenog stupanja na snagu.