Stil

Velika Britanija bi mogla okončati svoju borbu protiv brze hrane

Izvor: Clara Hernanz Lizarraga/Bloomberg

16. septembar 2022, 07:29

Velika Britanija bi mogla okončati svoju borbu protiv brze hrane

Bloomberg Mercury

Vlada britanske premijerke Liz Truss mogla bi okončati svoje akcije protiv brze hrane u sklopu nastojanja da smanji pritisak na tvrtke i potrošače koji se bore s učincima rasta cijena.

Ministarstvo financija upravo je naložilo ponovnu analizu mjera za suzbijanje pretilosti, navodi Guardian. To uključuje nova pravila o tome gdje se u trgovinama može izložiti nezdrava hrana, koja su trebala stupiti na snagu u listopadu. Dužnosnici također razmatraju zabranu promocija dva za jedan, kao i zabranu oglašavanja proizvoda s visokim udjelom šećera i masti prije 21 sat.

Njen prethodnik Boris Johnson pokrenuo je ovu inicijativu nakon što je bio hospitaliziran zbog covida u travnju 2020. Johnson je tada rekao da pati od "vrlo česte bolesti" koja se zove "prekomjerna težina". Istraživanja su pokazala da pretile osobe imaju veći rizik od komplikacija i smrti uzrokovane bolešću.

Mnogi od njegovih prijedloga odgođeni su zbog pritiska konzervativaca u parlamentu, kao i zbog potrebe da se tvrtkama da vremena za pripremu.

Liz Truss je u kolovozu rekla da namjerava ukinuti dodatne poreze na brzu hranu jer "ljudi ne žele da im vlada govori što da jedu".

Bloomberg Mercury
 

Ministri će također preispitati mjere koje reguliraju dopušteni broj kalorija u velikim restoranima. Porez na slatka bezalkoholna pića, koji je uveden 2018. i od tada je hvaljen kao ključni alat u borbi protiv pretilosti, mogao bi ponovno doći pod lupu.

UK ima četvrti najveći udio pretilih odraslih osoba u Europi, prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz svibnja. Većina odraslih osoba u Engleskoj ima problema s viškom kilograma, a podaci Nacionalne zdravstvene službe pokazuju da 35 milijuna ljudi, odnosno 67 posto muškaraca i 60 posto žena, ima problem s pretilošću. Rast broja pretilih najbrži je među siromašnijim slojevima, što je stvorilo jaz između bogatih i siromašnih.

"Loša prehrana, popraćena zatvaranjem, dovela je do porasta pretilosti djece i proširila postojeće razlike", rekla je Katharine Jenner, direktorica Obesity Alliancea. Dodala je da je organizacija "duboko zabrinuta" zbog izvješća. "To neće pomoći u smanjenju učinaka inflacijske krize u kratkom roku, ali dugoročno može dovesti do ozbiljnih posljedica za naše zdravlje, gospodarstvo i zdravstveni sustav."

Pretilost je također teret za Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS), koja je potrošila 6,1 milijardu funti na bolesti povezane s pretilošću u 2014. i 2015. Ta će brojka porasti na 9,7 milijardi funti do 2050., prema Uredu za javno zdravstvo Engleske.

Pretilost je uzrok 13 posto smrti u Europi ili oko 1,2 milijuna smrti svake godine, prema WHO-u. Kako dodaju iz ove organizacije, pretilost će u desetljećima pred nama postati najveći uzrok raka koji se može spriječiti. Sada je na tom mjestu duhanski dim.

Kontaktirajte autorku priče:

Clara Hernanz Lizarraga, Madrid at chernanzliza@bloomberg.net

Sve vijesti iz rubrike Lifestyle

Lifestyle

sve vijesti iz rubrike Lifestyle