Svijet

Procjenjuje se da će prodaja EV u Kini dostići šest miliona

Izvor: Bloomberg News

14. avgust 2022, 13:45

Prognozirani brojevi bi mogli dodatno skočiti

Primjetno je znatno povećane potražnje za ekološki prihvatljivijim vozilima

Procjenjuje se da će prodaja EV u Kini dostići šest miliona

Bloomberg

Procjenjuje se da će ove godine prodaja električnih vozila u Kini dostići rekordnih šest miliona uslijed povećane potražnje za ekološki prihvatljivijim vozilima.

Kineska asocijacija za putnička vozila (Passenger Car Association - PCA) povećala je svoju procjenu sa 5,5 miliona, nakon što su objavljeni podaci koji pokazuju da su isporuke vozila novije generacije više nego udvostručene u julu na oko 486.000 vozila, što predstavlja 26,7 odsto novog tržišta automobila. Ukupna prodaja putničkih vozila porasla je za 20 odsto u odnosu na godinu prije, odnosno na 1,84 miliona vozila, saopštio je PCA.

Ukoliko se nove prognoze obistine, to će značiti udvostručenu prošlogodišnju prodaju NEV-a (engl. new energy vehicles - vozila na novu energiju) od 2,99 miliona, naglašavajući tako dramatičan porast potražnje za električnim automobilima u Kini. To također predstavlja izazov za ostale proizvođače automobila. Oni bi trebalo da se prilagode tržištu koje brzo postaje zeleno.

Prognoza od šest miliona još je "relativno promjenljiva", navodi PCA u saopštenju, dodajući da bi se ona mogla dodatno povećati početkom četvrtog kvartala.

Kompanija Tesla isporučila je 28.217 automobila, od kojih je 8.461 dostavljen lokalnom tržištu, a 19.756 je bilo za izvoz uglavnom u Evropu i Aziju. Do oštrog pada u junu od 64 odsto došlo je prevashodno zbog prekida proizvodnje radi modernizacije fabrike u Šangaju, a u okviru plana za udvostručenje godišnjeg kapaciteta od milion vozila. 

Proizvođač automobila BYD, koji je ranije ove godine prekinuo pravljenje vozila na fosilna goriva, prijavio je mjesečnu prodaju od 162.530 automobila u koje spadaju električna vozila i "plug-in" hibridi.

Bloomberg
 

Potražnja za električnim vozilima raste, a osim Tesle i BYD-a, koji su na dominantnoj poziciji, na ovom polju pojavljuju se i manji startapi. Kompanija Hozon New Energy Automobile, osnovana prije osam godina, isporučila je prošlog mjeseca 14.037 vozila, uključujući 1.382 koja su poslata na prekomorska tržišta. Leapmotor Technologies, firma koja ima slične cijene kao Hozon, isporučlia je rekordnih 12.044 automobila.

Generalno, domaći proizvođači automobila u Kini zauzimaju veći dio NEV tržišta. Glavni kineski brendovi stajali su iza 73 odsto prodaje ovakvih automobila prošlog mjeseca, što predstavlja povećanje od devet procenata u odnosu na godinu prije. Lokalne kompanije, uključujući one poput Xpenga, Li Auta i Nio-a, dostigle su 16,5 odsto, dok su glavne međunarodne združene kompanije (koje ne uključuju Teslu) zabilježile samo 6,5 odsto.

Centralna i lokalne vlasti također su preduzele korake kako bi pomogle automobilskoj industriji da se oporavi od lockdowna i ograničenja uzrokovanih pandemijom, koja su uništila prodaju ranije ove godine. U maju je vlada smanjila poreze na kupovinu nekih putničkih vozila s niskim emisijama za 50 odsto, dok su se opštinske vlasti uključile subvencijama i podsticajima da bi privukle kupce.

Ukupna proizvodnja automobila i lanci snabdijevanja su se u velikoj mjeri oporavili, uprkos ponovnim talasima Covida 19. U ovoj polovini godine dvocifreni rast prodaje putničkih vozila bi mogao da se nastavi, nakon pada u četiri uzastopna kvartala zbog poteškoća u lancu snabdijevanja, navodi se u nedavnoj bilješci analitičara Bloomberg Intelligencea Steva Mana.

 

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija