Svijet

Rusija očekuje manji ekonomski udar od sankcija

Izvor: Bloomberg News

21. septembar 2022, 18:44

Rusija je poboljšala izglede za svoju ekonomiju za ovu i sljedeću godinu

Prema reviziji, BDP će se smanjiti samo za 0,8 odsto u 2023. godini

To je značajno poboljšanje u odnosu na ranije prognoze ministarstva za pad od 2,7 odsto

Rusija očekuje manji ekonomski udar od sankcija

Bloomberg

Rusija je poboljšala izglede za svoju ekonomiju za ovu i sljedeću godinu, objavljujući nove prognoze u istom danu kada je predsjednik Vladimir Putin najavio da će započeti djelimičnu mobilizaciju u Rusiji, što predstavlja daljnju komplikaciju odnosa između Rusije i zapadnih sila zbog rata u Ukrajini.

Obraćajući se poslanicima u Moskvi samo nekoliko minuta nakon što je Putin proglasio "djelimičnu mobilizaciju", ministar ekonomije Maxim Reshetnikov rekao je da očekuje da će pad dostići najnižu tačku sljedećeg kvartala. Prema reviziji, bruto domaći proizvod će se smanjiti samo za 0,8 odsto u 2023. godini, što je značajno poboljšanje u odnosu na ranije prognoze ministarstva za pad od 2,7 odsto.

U osnovi tog gledišta je "nastavak scenarija ubrzane adaptacije" na sankcije, rekao je Reshetnikov u srijedu.

Ekonomija se prilagođava kaznenim sankcijama koje su uveli SAD i njihovi saveznici. Ali rizik postaje teško procijeniti sada kada se Rusija kreće ka aneksiji okupirane ukrajinske teritorije. Pored toga, Putin je ponovio svoja upozorenja o nuklearnoj prijetnji.

Ministarstvo ekonomije sada očekuje da će se BDP vratiti na rast u periodu 2024-2025, dodajući u prosjeku 2,6 odsto. To je poboljšalo izglede za ovogodišnji ekonomski pad po drugi put od invazije u februaru i sada predviđa pad od 2,9 odsto.

Putin najavio djelimičnu mobilizaciju/Bloomberg
 

Reshetnikov je rekao da nove prognoze, o kojima će vlada raspravljati u četvrtak, takođe predviđaju inflaciju na kraju godine na 12,4 odsto, što je pad s maksimuma od blizu 18 odsto u aprilu i samo blagi porast nezaposlenosti na 4,5 odsto.

Šta Bloomberg Economics kaže...

"Ažurirana prognoza pretpostavlja optimističnu aktivnost u drugoj polovini godine i uporni pad inflacije. Obje pretpostavke su dovedene u pitanje mobilizacijom, koja će uticati na 0,5 odsto radne snage, umanjiti rast i izvršiti pritisak na povećanje plata i cijena u privatnom sektoru." - Alexander Isakov, ruski ekonomista.

Iako se mnogi analitičari slažu da je Rusija na putu ka mnogo plićoj recesiji nego što se prvobitno strahovalo, ekonomija je u opasnosti od većeg pritiska dok Putin odgovara na nedavnu ukrajinsku kontraofanzivu koja je njegovim trupama nanijela najgore poraze od prvih mjeseci sukoba.

Nakon Putinovih saopštenja u srijedu, Bloomberg Economics je smanjio svoje predviđanje za ovogodišnji pad BDP-a na 3,75 odsto.

Iako najnoviji zvanični izgledi vjerovatno još uvijek važe za ovu godinu, prognoze za 2023. djeluju "zastarjelo i odvojeno od nove realnosti", kaže Dmitry Polevoy, ekonomista u Locko-Investu.

"Štaviše, pozitivna makroekonomska prognoza i dodatni – vjerovatno još neobračunati – troškovi mobilizacije ukazuju na rizik od šireg budžetskog deficita i neophodnost pronalaženja izvora za njegovo pokriće", rekao je on.

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija