Svijet

Kamatne stope širom svijeta nastavit će rasti

Autor: Slađana Adamović Ilić

21. septembar 2022, 18:40

Kamatne stope u SAD-u, UK i širom Evrope nastavit će rasti, kaže Miloš Grujić

Ukazuje da je inflacija na najvišem nivou od sedamdesetih godina prošlog vijeka

Slađana Adamović Ilić

Kamatne stope u SAD-u, UK i širom Evrope nastavit će rasti, jer su u centralnim bankama saglasni s mišljenjem priznatnih autoriteta u oblasti monetarnih finansija da povećanje kamatnih stopa predstavlja nužnost i neminovnost, rekao je direktor Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske Miloš Grujić.

U intervjuu za Bloomberg Adria TV Grujić je naveo da je inflacija na najvišem nivou od sedamdesetih godina prošlog vijeka i da su centralne banke prinuđene da se bore kako bi je suzbile.

Ističe da će se svako povećanje kamantih stopa u SAD-u, koje se očekuje danas, vrlo brzo preliti u Evropu.

"Iz ove situacije stiče se utisak da su centralne banke oklijevale da povećaju kamatne stope i ranije se nagovještavalo, a sada je mogućnost još veća, da će kao posljedica povećanja kamatnih stopa nastati novi ekonomski izazov – recesija", rekao je Grujić.

Ukazuje na to da posmatrani zajedno brojni događaji pokazuju da smo u "specifičnoj finansijskoj i ekonomskoj situaciji". Objašnjava da je sve to posljedica agresivne monetarne politike, visokih državnih deficita, globalnih prekida u lancima snabdijevanja uzrokovanih pandemijom i ratom u Ukrajini.

"U posljednje vrijeme osim priče o recesiji, sve više se čuje da su velike šanse da će Evropu zadesiti period stagflacije, odnosno kombinacije visoke inflacije i niskog ili nikakvog rasta. Za ekonomiju u Evropi ovo bi moglo da znači usporavanje na neko duže vrijeme", ukazao je Grujić.

Za više detalja pogledajte u videu.

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija