Evropa

Teško ćemo ove godine do aviobrojki iz 2019.

Izvor: Ivan Vrdoljak i Danijela Polonijo

04. avgust 2022, 13:34

Hrvatska ima oko 460 linija kojima je povezana s oko 130 gradova

Zračni prijevoznici ne mogu tako brzo obnoviti svoje rute kao što to može cestovni promet

Još uvijek patimo zbog problema u kapacitetima europskih zračnih luka

Oporavak avioturizma i globalne izazove u toj industriji za Bloomberg Adria TV komentirao je dugogodišnji direktor nekoliko zračnih luka i današnji predsjednik Udruženja zračnog prometa pri HGK-u Tonči Peović.

Brojke pokazuju da se avioturizam, nakon ukidanja mjera, oporavlja. Vidjeli smo statistiku, može li ovogodišnji promet nadmašiti 11,5 milijuna iz 2019. godine, pitao je naš Ivan Vrdoljak.

"Mislim da je to, sagledavajući sve izazove, u ovom trenutku nemoguće. Mislim da možemo očekivati nekih 75 posto od rekordne godine", smatra Peović.

Zračni prijevoznici ne mogu tako brzo obnoviti svoje rute kao što to može cestovni promet.

"Mi smo i dalje cestovna destinacija, ali neke destinacije u udjelu dolaska imaju više zračnog pometa, a to je prvenstveno Dubrovnik, većim dijelom i Split zbog velikog potencijala otoka u srednjoj Dalmaciji. Što idemo više prema sjeveru, tu je učestaliji dolazak automobilima", objasnio je.

Hrvatska ima oko 460 linija kojima je povezana s oko 130 gradova.

"Dobro smo povezani, čak se vratila linija između Dubrovnika i SAD-a, no još uvijek patimo zbog problema u kapacitetima europskih zračnih luka, gdje se kolege nisu uspjele organizirati da daju punu podršku avioprijevoznicima", smatra Peović.

Dobar dio letova je zbog toga otkazan.

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija