Evropa

Engleska: Odmjerava se povijesni rast stope i rizik od recesije

Autor: Jelena Stjepanović

04. avgust 2022, 09:24

Investitori očekuju prvo povećanje od pola procentnog poena od 1995.

Zvaničnici su spremni da počnu poništavanje programa podsticaja od bilion dolara

Engleska: Odmjerava se povijesni rast stope i rizik od recesije

Bloomberg

Jelena Stjepanović

Banka Engleske vjerovatno će u četvrtak usvojiti odluku o najvećem povećanju kamatnih stopa u posljednjih 27 godina uprkos rastućim rizicima od recesije. 

Centralna banka Velike Britanije takođe će iznijeti detalje o tome na koji način će bar dio od million dolara podsticaja koje je upumpavala u ekonomiju tokom više od decenije. Odluka se očekuje u podne u Londonu, a guverner Andrew Bailey bi trebalo da se obrati javnosti u 12.30. 

Oko 70 centralnih banaka širom svijeta podiglo je kamatne stope za najmanje pola procentnog poena u jednom potezu ove godine – da li će Banka Engleske biti sljedeća? 

Mjere su dio istorijske promjene od ere jeftinog novca koji je korišten za smanjenje troškova zaduživanja kroz pandemiju i globalnu finansijsku krizu koja je počela 2008. BOE odgovara na najjaču inflaciju u posljednjih 40 godina i političke kritike da cijene izmaknu kontroli nakon završetka karantina zbog kovida 19.

Bloomberg Mercury
 

"Najverovatnije je povećanje od 50 baznih poena", napisala je Bruna Skarica, ekonomista u kompaniji Morgan Stanley, u poruci klijentima. "Tržišta su već uračunala toliko povećanje, a sa uvezenom inflacijom, slaba valuta je faktor koji bi mogao da prevagne u korist snažnije akcije."

Četiri od pet investitora klade se na povećanje referentne kamatne stope za pola poena na 1,75 odsto. Trideset od 43 banke koje je anketirao Bloomberg, predviđaju akciju tog obima, Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs and HSBC. Citigroup, Lloyds, Natwest, Morgan Stanley and UBS su među onima sa konzervativnijom procenom. 

Banka Engleske će takođe dati svoje kvartalne prognoze. To će pokazati da je ekonomija na silaznom i možda potpunoj recesiji, dok bi inflacija mogla rasti i brže od trenutnih predviđanja centralne banke Engleske koja iznose više od 11 odsto. 

Odluka dovodi do sve oštrije debate o tome ko je kriv za rastuću krizu troškova života. . Liz Truss, koja je favorit da pobedi u trci za smenu Boris Johnson na mestu premijera Velike Britanije, obećala je da će pooštriti mandat BOE, ako preuzme vlast.

Uz asistenciju David Goodman, Celia Bergin

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija