BiH

Energetska kriza u Evropi trajat će duže od jedne zime

Izvor: Sharon Cho i Yongchang Chin/Bloomberg

23. septembar 2022, 09:45

Energetska kriza u Evropi mogla bi da se produži do kraja 2023. godine, smatraju analitičari

Ruska invazija na Ukrajinu preokrenula je tokove u energetici

Nafta će se vjerovatno trgovati za 90 dolara u kratkoročnom periodu

Energetska kriza u Evropi trajat će duže od jedne zime

Bloomberg

Energetska kriza u Evropi mogla bi da se produži do kraja 2023. godine, jer se kontinent bori sa snažnom tražnjom i smanjenjem ponude, što je pogoršano ruskim ratom u Ukrajini, smatra Energy Aspects Ltd.

"Ovo nije priča za jednu zimu", rekla je Amrita Sen, glavna analitičarka za naftu u konsultantskoj kompaniji koja se bavi tom industrijom, u Bloomberg TV intervjuu sa Shery Ahn i Haidi Lun. Rusija je potrebna za balansiranje tržišta, ne samo za predstojeću zimu, već i potencijalno za hladno vrijeme koje će doći krajem sljedeće godine, dodala je ona.

Ruska invazija na Ukrajinu preokrenula je tokove u energetici, što se osjetilo na svjetskim tržištima, podižući cijene prirodnog gasa u Evropi i izazivajući drastične mjere kao što je njemačka nacionalizacija svog najvećeg uvoznika goriva. Očekuje se da će u četvrtom tromjesečju doći do daljnje nestabilnosti nafte, pod uticajem raznih faktora, uključujući zabrinutost zbog moguće recesije i kineskih zatvaranja zbog virusa kovid 19, rekla je Sen.

Nafta će se vjerovatno trgovati za 90 dolara u kratkoročnom periodu prije nego što poraste na oko 120 dolara po barelu do kraja ove godine, rekla je ona. Globalna referentna nafta brent bila je blizu 90 dolara u petak, sa cijenama skoro 30 odsto nižim od junskog maksimuma.

Bloomberg
 

Ključni razvoj događaja na tržištu, koji investitori posmatraju, je predloženo ograničenje cijena ruske sirove nafte i koliko dodatne nafte od proizvođača OPEC+ mogu da apsorbuju Kina i Indija kada zabrana uvoza Evropske unije stupi na snagu u decembru. Sen kaže da najveći azijski potrošači imaju kapacitet da uzmu dodatne barele, ali potencijalne bankarske sankcije mogu ograničiti tokove.

"Očekujemo mnogo više ruske nafte koja će plutati u Aziju, ponovo biti etiketirana i tako će naći domove", rekla je ona. "Ali to znači da će mnogo brodova biti zauzeto velikim količinama nafte."

 

- Uz pomoć Ananda Menona.

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija