Kompanije

Zuckerbergov gubitak 71 milijarde dolara stavlja fokus na Metine nevolje

Izvor: Nur Dayana Mustak/Bloomberg

19. septembar 2022, 19:36

Trenutno Zuckerberg vrijedi 55,9 milijardi dolara

Zuckerberg se nalazi na 20. mjestu među svjetskim milijarderima

Meta je pala za 57 posto ove godine

Zuckerbergov gubitak 71 milijarde dolara stavlja fokus na Metine nevolje

Bloomberg

Okretanje Marka Zuckerberga metaverzumu skupo ga je koštalo u stvarnom svijetu.

Čak i u teškoj godini za gotovo svakog američkog tehnološkog titana, ističe se bogatstvo koje je izgubio glavni izvršni direktor Meta Platforms Inc. Njegovo bogatstvo smanjeno je za 71 milijardu dolara do sada ove godine, što je najviše među ultrabogatima koje prati Bloombergov indeks milijardera. S 55,9 milijardi dolara neto vrijednosti Zuckerberg se nalazi na 20. mjestu među svjetskim milijarderima, što je njegovo najniže mjesto od 2014.

Bilo je to prije manje od dvije godine, kada je Zuckerberg bio vrijedan 106 milijardi dolara i bio je u elitnoj skupini globalnih milijardera, a samo su Jeff Bezos i Bill Gates bili bogatiji. Njegovo bogatstvo naraslo je na vrhunac od 142 milijarde dolara u septembru 2021., kada su dionice kompanije dosegle čak 382 dolara.

Sljedećeg mjeseca Zuckerberg je predstavio Metu i promijenio ime kompanije iz Facebook Inc. i od tada je u velikoj mjeri krenulo nizbrdo dok se bori pronaći svoje uporište u tehnološkom svemiru.

Brzi pad |  Zbog gubitka 71 milijarde dolara Zuckerberg je pao za 14 mjesta na ljestvici najbogatijih svijeta/Bloomberg
 

 

Njegovi nedavni izvještaji o zaradi bili su turobni. Počelo je u februaru, kada je kompanija otkrila da nema rasta mjesečnih korisnika Facebooka, što je izazvalo historijski pad cijene dionica i smanjilo Zuckerbergovo bogatstvo za 31 milijardu dolara, među najvećim jednodnevnim padovima bogatstva u historiji. Ostali problemi uključuju Instagramovo klađenje na Reels — njegov odgovor na TikTokovu video platformu kratkog formata — iako vrijedi manje u prihodima od oglašavanja, dok je cjelokupna industrija pogođena nižim marketinškim troškovima zbog zabrinutosti u vezi s ekonomskim usporavanjem.

Dionice također padaju zbog ulaganja kompanije u metaverzum, rekla je Laura Martin, viša internetska analitičarka u Needham & Co. Zuckerberg je rekao da očekuje da će projekt izgubiti "znatne" količine novca u sljedećih od tri do pet godina.

Meta je pala za 57 posto ove godine/Bloomberg
 

U međuvremenu, Meta "mora vratiti te korisnike s TikToka", rekla je Martin. Također je ometena "pretjeranom regulatornom kontrolom i intervencijom", rekla je.

Kompanija sa sjedištem u Menlo Parku u Kaliforniji 2022. stoji lošije od većine svojih kolega FAANG-a. Pala je za oko 57 posto ove godine, daleko više od pada od 14 posto Apple Inc., 26 posto Amazon.com Inc. i 29 posto Googleove matične kompanije Alphabet Inc. Meta čak smanjuje jaz u gubicima 2022. s Netflixom Inc., što je pad od oko 60 posto.

Da nije njegovih nastojanja u virtualnoj stvarnosti, div društvenih medija "bio bi više u skladu s time gdje je Alphabet", rekao je Mandeep Singh, tehnološki analitičar u Bloomberg Intelligenceu. Meta bi mogla zaobići ovaj problem izdvajanjem nekih svojih drugih kompanija, poput WhatsAppa ili Instagrama, rekao je.

Gotovo sve Zuckerbergovo bogatstvo vezano je za dionice Mete. On drži više od 350 miliona dionica, prema najnovijoj izjavi kompanije. Cijena se malo promijenila na 146,18 dolara u 12:22 popodne u New Yorku.

Zuckerberg je pokušao svojevrsni rebranding. Nedavno je prenio video na kojem vježba mješovite borilačke vještine i u trosatnom razgovoru na podcastu Joea Rogana sebe je više puta nazvao "produkt dizajnerom".

Sve vijesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vijesti iz rubrike Biznis