Regija

Turizam u BiH čini 9,7 posto BDP-a, u Crnoj Gori ima daleko veći značaj

Autor: Mirela Haskić-Suša

13. avgust 2022, 11:36

Turizam u Hrvatskoj čini 24,8 posto BDP-a

U Srbiji turizam čini tek 5,9 posto BDP-a, dok taj udio u Sjevernoj Makedoniji iznosi 6,6 posto

Turizam u BiH čini 9,7 posto BDP-a, u Crnoj Gori ima daleko veći značaj

Visit BiH

Mirela Haskić-Suša

Putovanja i turizam važan su dio ekonomije većine zemalja južne Evrope, ali ne zavise sve zemlje u velikoj mjeri o turizmu. Analiza Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) koristeći podatke iz 2019. godine, pokazala je da turizam u Francuskoj ima veliki značaj, ali da njena ekonomija ne ovisi previše o turzimu. Isto vrijedi i za Italiju i Tursku. Međutim, za Grčku je to vitalni dio njene ekonomije, isto vrijedi za Portugal i Španiju.

''Ali za neke manje zemlje južne Evrope, turizam je još važniji dio njene ekonomije. Za Albaniju je to 20,3 posto BDP-a, za Hrvatsku 24,8 posto BDP-a, a za Crnu Goru čak 30,8 posto. Unatoč tome što Crna Gora nije jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, putovanja i turizam veći su dio crnogorske ekonomije od bilo koje druge evropske zemlje'', navodi se u izvještaju.

Kada je riječ o zemljama regije, Slovenija slijedi Crnu Goru i Hrvatsku sa 10,8 posto udjela turizma u BDP-u, dok je Bosna i Hercegovina, četvrta sa  9,7 posto udjela turizma u BDP-u.  U Srbiji turizam čini tek 5,9 posto BDP-a, dok je taj udio u Sjevernoj Makedoniji nešto viši i iznosi 6,6 posto.

Pomjerajući se prema sjeveru, uočava se da u većini zemalja prihodi od i turizma doprinose manje od osam posto BDP-u. Taj udio je nešto veći u Austriji  i iznosi 10,7 posto BDP-a, u Luksemburgu 10,3 posto, Njemačkoj 9,8 posto, Holandiji 11,1 posto, Velikoj Britaniji 9,9 posto i Estoniji 12,1 posto.

''Island se definitivno ističe u sjevernoj polovici Evrope. Putovanja i turizam čine 21,4 posto islandskog BDP-a, trećeg najvećeg udjela u Evropi'', stoji u izvještaju.

 

 

Sve vijesti iz rubrike Analiza

Analiza

sve vijesti iz rubrike Analiza