Kompanije

Elektroprivreda HZ HB zaradila 19,7 miliona KM, malo manje nego lani

Autor: Svjetlana Šurlan

29. jul 2022, 09:47

Poslovni prihodi za period januar – jun ove godine iznose 199,5 miliona KM

Poslovni rashodi u prvom polugodištu dostigli su 170,9 miliona

Neto dobit razdoblja je 19,7 miliona KM i malo je manja u odnosu na lani

Elektroprivreda HZ HB zaradila 19,7 miliona KM, malo manje nego lani

YouTube/Printscreen

Svjetlana Šurlan

Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ HB) iz Mostara u prvom polugodištu ove godine ostvarilo je neto dobit od 19,7 miliona maraka, što je malo manje u odnosu na dobit koju su bilježili u šest mjeseci prošle godine (19,9 miliona KM).

Poslovni prihodi Elektroprivrede HZ HB za period januar – jun ove godine iznose 199,5 miliona KM i povećani su u odnosu na isti period lani (191 milion KM).

Najveći dio prihoda čine prihodi od prodaje učinka na domaćem tržištu (190,6 miliona) koji su rasli u odnosu na prošlu godinu (186,2 miliona KM), dok su prihodi od prodaje učinka na stranom tržištu zanemarivi (6,7 miliona KM) i veći su nego u istom period lani (2,6 miliona).

Poslovni rashodi u prvom polugodištu ove godine iznosili su 170,9 miliona i povećani su u odnosu na isti period lani kada su iznosili 165,7 miliona KM.

Povećani su, između ostalog, troškovi za plate i naknade, nabavna vrijednost prodate robe, materijalni troškovi, kao i troškovi proizvodnih usluga.

Tako je dobit poslovnih aktivnosti iznosila 28,6 miliona i veća je u odnosu na prošlu godinu kada je bila 25,3 miliona KM.

Međutim, zbog finansijskih prihoda i rashoda, dobit redovne aktivnosti je smanjena na 21,5 miliona KM, te usljed ostalih prihoda i rashoda neto dobit razdoblja iznosi 19,7 miliona KM i malo je manja u odnosu na šest mjeseci prošle godine (19,9 miliona KM).

Dugoročne i kratkoročne obaveze preduzeća su smanjene na kraju juna ove godine u odnosu na kraj šestog mjeseca prošle godine. Dogoročne obaveze su pale sa 191,5 miliona na 162,3 miliona KM, a kratkoročne sa 61,3 miliona na 54,7 miliona KM.

Elektroprivreda HZ HB je u prvoj polovini godine zapošljavala u prosjeku 2.246 radnika, što je povećanje u odnosu na prvu polovinu 2021. godine kada je imala u prosjeku 2.208 zaposlenih.

Podsjećamo, EP HZ HB je nedavno saopštila da je moguće da bude dovedeno u pitanje snabdjevanje potrošača električnom energijom, te je zatražila da Vlada FBiH zabrani izvoz struje, a da Elektroprivreda BiH bilansne viškove ponudi njima.

Više: Elektroprivreda HZHB traži da FBiH zabrani izvoz električne energije

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH (FBiH) Nermin Džindić kazao je da Elektroprivredi HZ HB "fali vjetra i vode" kako bi održala proizvodnju električne energije na potrebnom nivou za redovno snabdjevanje potrošača te da će se morati pronaći rješenje kako bi svi potrošači imali uredno snabdijevanje.

"Naš prioritet nije izvoz, već podmirivanje domaćeg tržišta i kupaca", rekao je Džindić i dodao da godišnji izvoz struje iznosi oko 20 odsto proizvodnje.

Sve vijesti iz rubrike Analiza

Analiza

sve vijesti iz rubrike Analiza