Sirovine

Nove zabrane EU se približavaju, ruska nafta pred najvećim testom

Izvor: Bloomberg News

15. avgust 2022, 12:27

Rusija je do sada prkosila očekivanjima o kolapsu proizvodnje nafte

Azijski kupci su se uključili da preuzmu pošiljke koje su zapadni kupci izbjegavali

Međutim, predstojeća zabrana EU za rusku sirovu naftu zadat će udarac Rusiji

Nove zabrane EU se približavaju, ruska nafta pred najvećim testom

Bloomberg

Rusija je dosad prkosila očekivanjima da će njena proizvodnja nafte pasti nakon početka rata u Ukrajini. Međutim, Moskva će morati udvostručiti svoje napore u pronalaženju novih kupaca u predstojećim mjesecima ako želi spriječiti smanjenje proizvodnje.

Nakon pada proizvodnje odmah nakon početka rata u Ukrajini ruska proizvodnja se oporavila u posljednja tri mjeseca kako je domaća rafinerija procvjetala, a azijski kupci su se uključili i preuzeli isporuke koje su zapadni kupci izbjegavali. Međutim, predstojeća zabrana Europske unije za većinu ruske sirove nafte, kao i rastuće gospodarsko usporavanje, zadat će udarac proizvođačima u zemlji.

"Ruske naftne kompanije uživale su u ljepoti ljetne sezone, rastuća domaća potražnja i izostanak sankcija EU omogućili su im povećanje proizvodnje", rekao je Viktor Katona, analitičar u Kpleru. "Kako gledamo u neposrednu budućnost, to će se sigurno promijeniti."

Ruska proizvodnja sirove nafte i kondenzata dosegla je u srpnju najvišu razinu iz doba rata od oko 10,8 milijuna barela dnevno. Količina bi mogla pasti na oko 10,5 milijuna dnevno kada zabrana EU stupi na snagu u prosincu, rekao je Katona. Analitičari tvrtke Rystad Energy AS predviđaju da će se proizvodnja zadržati na oko 10,1 milijuna dnevno do kraja godine, dok Međunarodna agencija za energiju (IEA) očekuje pad od oko dva milijuna dnevno do početka 2023. godine.

Ruska proizvodnja nafte do sada se pokazala otpornom na međunarodne sankcije. (Bloomberg)
 

Rusko ministarstvo energetike nije odgovorilo na zahtjeve za komentar o izgledima za buduću proizvodnju kako se približavaju ograničenja EU.

Očekuje se da će embargo, koji će se primjenjivati ​​na uvoz morske sirove nafte i većinu opskrbe naftovodima od 5. prosinca, ukloniti oko 1,3 milijuna barela dnevno s europskog tržišta, pokazuju procjene IEA. Zabrana uvoza naftnih derivata slijedi 5. veljače, što će vjerojatno smanjiti još milijun barela dnevno, objavila je IEA u četvrtak.

Mnogi tradicionalni kupci već odbijaju uzeti ruske bačve, zbog čega ih Moskva prodaje kupcima u Aziji, često uz značajan popust. Rusija je ove godine povećala dotok sirove nafte u regiju za gotovo 800.000 barela dnevno, prema podacima praćenja brodova koje je prikupio Bloomberg.

Ali Moskva ne može računati da će Azija počistiti sve svoje rezervne bačve kada zabrana EU stupi na snagu, budući da je regija već zasićena ruskom naftom, prema analitičarima Kplera, Rystada i moskovskog BCS Global Marketsa.

"Kratkoročno, Azija već uzima gotovo sve što može", rekao je analitičar BCS-a Ron Smith.

Gubitak ruske proizvodnje jednak trenutnom morskom izvozu u Europu najgori je mogući scenarij i malo je vjerojatno da će se dogoditi, rekao je Sergej Vakulenko, neovisni stručnjak s više od 25 godina iskustva u ruskoj naftnoj industriji. Očekuje da će trgovci diljem svijeta biti nestrpljivi pronaći kupce za dodatne ruske količine, s obzirom na nedostatak rezervnih proizvodnih kapaciteta drugdje.

Bloomberg

Vakulenko vjeruje da će ruska proizvodnja ostati na približno istoj razini do kraja godine, što smatra i Kiril Bahtin, viši analitičar za naftu i plin Sinara banke.

"Očekujemo više-manje stabilnu proizvodnju ruskih tekućih ugljikovodika od 10,8 milijuna barela dnevno do veljače 2023., zahvaljujući uspješnim naporima da se nafta preusmjeri iz Europe u Aziju", rekao je Bahtin.

Potražnja rafinerija

Ruski pomorski izvoz nedavno je pao sa svojih proljetnih vrhunaca, ali proizvođače nafte još uvijek podržava rastuća domaća rafinerija usred jače sezonske potražnje za gorivom u zemlji i inozemstvu.

Ipak, do kraja godine svaki pokušaj prerade više sirove nafte na domaćem terenu i povećanja proizvodnje lakših proizvoda, koji bi mogli pronaći tržišta u Europi prije stupanja na snagu zabrane iz veljače, značio bi i proizvodnju težih goriva koja je teže prodati u Europi.

Proljetos su ruski proizvođači uspjeli pronaći kupce za svoje lož-ulje na Bliskom istoku nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele zabranu. Ali potražnja u toj regiji mogla bi pasti kako vrijeme zahladi, ograničavajući mogućnost Rusije da izvozi teške proizvode, rekao je Mikhail Turukalov, glavni izvršni direktor moskovske Commodities Markets Analytics LLC.

U hladnijim mjesecima Rusiji također nedostaju logistički kapaciteti potrebni za veliki porast izvoza lož-ulja, rekao je Turukalov.

"Ove zime prerada nafte u Rusiji teško da će uspjeti dovoljno rasti da nadoknadi očekivani pad izvoza nafte", rekao je.

- U pisanju teskta pomogao Julian Lee

Sve vijesti iz rubrike Tržišta

Tržišta

sve vijesti iz rubrike Tržišta