Sirovine

EU u utrci za energentima nabavlja nove LNG terminale

Izvor: Sergio Chapa i Anna Shiryaevskaya/Bloomberg News

13. avgust 2022, 08:55

Italija i Finska očekuju nove plutajuće terminale

Trenutno na svijetu raspoloživo 45 brodova koji mogu biti LNG terminali

Cijene prirodnog plina rastu četvrti tjedan za redom

EU u utrci za energentima nabavlja nove LNG terminale

Bloomberg

Najmanje dva plutajuća terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) stići će u idućim mjesecima u Europu u okviru napora zamijene ruskog plina, dok cijene plina u ovome trenutku rastu četvrti tjedan za redom.

Tvrtka Golar LNG jedan LNG tanker pretvara u plutajući terminal koji bi u prvoj polovici iduće godine trebao započeti s uvozom LNG-a ispred zapadne obale Italije. Plovilo je prodano talijanskom operatoru plinskog sustava tvrtki Snam.

Još jedan tanker se u ovome trenutku pretvara u plutajući terminal i trebao bi po isteku ovoga mjeseca krenuti iz Argentine prema Finskoj, navodi tvrtka Excelerate Energy koja posjeduje najveći portfelj plutajućih LNG terminala na svijetu.

Potpisali su i pismo namjere s južnokorejskim Hyundaijem o izgradnji novog plutajućeg terminala koji bi trebao biti spreman 2026. godine.

Sve te objave dolaze u trenutku kada Europa juri osigurati dovoljno energenata. Trenutačno, prema podacima Međunarodne plinske unije (IGU), u svijetu ima 45 brodova koji bi mogli poslužiti kao plutajući LNG terminali.

Cijene prirodnog plina u Europi rastu već četvrti tjedan uzastopno, a ovaj je tjedan taj rast iznosio oko šest posto na terminske ugovore.

Osim što je količina plina kroz Sjeverni tok 1 svedena na samo 20 posto kapaciteta, rijeka Rajna je zbog niskog vodostaja praktično na rubu plovnosti, što dodatno ugrožava transport energenata.

Transport tereta Rajnom
 

Plin za mjesec unaprijed na amsterdamskoj burzi u petak prijepodne koštao je 208,20 eura (407,20 KM) za megavatsat, što je deset puta više od petogodišnjeg prosjeka za ovo doba godine.

"Cijene se u bliskoj budućnosti neće smiriti dok god opskrba iz Rusije ostane na niskoj razini", kaže Lu Ming Pang iz konzultantske tvrtke Rystad Energy.

Sve vijesti iz rubrike Tržišta

Tržišta

sve vijesti iz rubrike Tržišta