Sirovine

Cijena nafte blago porasla, ulagači odmjeravaju potražnju nakon Feda

Izvor: Yongchang Chin/Bloomberg

22. septembar 2022, 09:12

Cijena nafte na svjetskom tržištu lagano raste nakon dvodnevnog pada

Ulagači procjenjuju potražnju za ovom robom nakon još jednog povećanja kamatnih stopa Feda

Fjučersi nafte West Texas Intermediate (WTI) blizu su 84 dolara po barelu

Cijena nafte blago porasla, ulagači odmjeravaju potražnju nakon Feda

Bloomberg Chartmaker

Cijena nafte na svjetskom tržištu je u blagom porastu nakon dvodnevnog pada, a investitori pažljivo odmjeravaju potražnju za tom robom nakon još jednog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi (Fed).

Fjučersi nafte West Texas Intermediate (WTI) blizu su 84 dolara po barelu, nakon pada za više od tri posto u protekle dvije sesije. Predsjednik Feda Jerome Powell najavio je da će zvaničnici slomiti inflaciju nakon što su povećali stope za 75 baznih poena treći put zaredom.

Slaba likvidnost je pogoršala oscilacije cijena nafte, što je ponekad dovodilo do divlje volatilnosti. Nafta ostaje na putu za svoj prvi kvartalni pad u posljednje dvije godine zbog zabrinutosti da bi potražnja mogla biti smanjena ekonomskim usporavanjem.

"Dok Putinova eskalacija izaziva neizvjesnost u vezi s ruskim energetskim tokovima, jastreb Fed i sumorniji makro izgledi nastavljaju utjecati na raspoloženje", rekao je Warren Patterson, šef robne strategije u ING Groep NV.

Bloombergov Dollar Spot Index porastao je na rekord nakon odluke Feda, što je izvršilo dodatni pritisak na naftu. Jača valuta čini robu po cijeni u dolarima manje privlačnom za investitore.

Cijene:

- WTI za isporuku u studenom porastao je za 0,7 posto na 83,51 dolara po barelu u 7.10 ujutru u Londonu, nakon što je ranije pao za čak 0,7 posto.

- Brent za obračun u studenom ojačao je 0,7 posto na 90,49 dolara za barel.

Kineska strategija "Covid Zero", koja podrazumijeva zatvaranje gradova i masovno testiranje za suzbijanje infekcija, također zamagljuje izglede za potražnju. Goldman Sachs Group je naglo smanjio svoju prognozu ekonomskog rasta za 2023. godinu, predviđajući da će Peking nastaviti voditi svoju strogu politiku u narednoj godini.

"Potražnja je već bila smanjena zbog povremenih zatvaranja u Kini, dok se makroekonomski izgledi u Evropi pogoršavaju brže nego što se očekivalo, a visoke cijene umanjuju potražnju u SAD-u", napisali su analitičari Citigroupa u bilješci od 21. rujna. Zabrinutost zbog recesije utječe na raspoloženje, dodali su.

Sve vijesti iz rubrike Tržišta

Tržišta

sve vijesti iz rubrike Tržišta