Robe

Održavanje topline u Europi ove zime ovisit će o vremenu u Aziji

Izvor: Dan Murtaugh/Bloomberg

05. avgust 2022, 07:32

Održavanje topline u Europi ove zime ovisit će o vremenu u Aziji

Bloomberg

Dok se odvikava od ruskog goriva i nastoji osigurati dovoljno prirodnog plina i uglja, potraga Europe da ostane topla ove zime uvelike će ovisiti o tri nacije na drugom kraju svijeta: Japanu, Južnoj Koreji i Kini.

Azijske zemlje, među najvećim svjetskim uvoznicima ukapljenog prirodnog plina i morskog uglja, sve dijele sezonu potražnje za grijanjem tijekom zime s Europom. Još je prerano da meteorolozi daju točna predviđanja zimskih vremenskih obrazaca, ali bilo kakva prognoza za nagli pad temperatura u tri zemlje mogla bi izazvati intenzivniju borbu za teretom.

Međunarodno natjecanje za gorivo poraslo je otkako je ruska invazija na Ukrajinu preokrenula globalne trgovinske tokove, što je pomoglo podići cijene uglja i prirodnog plina na rekordne vrijednosti. Europska komisija će početkom sljedećeg tjedna provesti potpunu zabranu ruskog uglja, dok je Gazprom PJSC smanjio dotok plina iz plinovoda u Europu. Rusija je kroz povijest bila najveći dobavljač plina Europske unije, pokrivajući oko 40 posto potražnje.

"Hladnija zima od normalne mogla bi povećati cijene ako ruske isporuke Europi ostanu niske, budući da će biti vrlo teško pronaći dodatni teret na licu mjesta", rekao je Abhishek Rohatgi, analitičar BloombergNEF-a.

Povećana konkurencija među kupcima podigla je spot cijene na nove rekorde (Bloomberg)
 

Europske nacije žure se pripremiti za zimu, smanjujući potrošnju plina i povećavajući uvoz LNG-a kako bi popunile skladišta, a također ponovno pokreću elektrane na ugalj. Do sada su primali ruku pomoći iz Azije: Kina je smanjila uvoz uglja i LNG-a nakon povećanja domaće proizvodnje, a također trpi gospodarsko usporavanje zbog blokade covida.

Sve tri azijske zemlje proizvele su više energije iz obnovljivih izvora. Japan i Južna Koreja postavili su rekorde u solarnoj energiji u svibnju, dok je Kina potrošila manje uglja tijekom prve polovice godine, jer su čisti izvori poput hidroenergije porasli.

Ipak, dodatne nabave iz Europe povećale su troškove spot LNG-a i uglja na rekorde ove godine. Zemlje u razvoju poput Bangladeša i Pakistana već pate od svakodnevnih nestanaka struje jer ne mogu priuštiti plaćanje tereta koji bi mogao držati svjetla upaljena.

Kina troši manje uglja za proizvodnju električne energije u prvoj polovini 2022. godine. (Bloomberg)
 

Konkurencija bi mogla postati još žešća uoči zime. Nakon što Japan i Južna Koreja počnu graditi svoje zalihe plina, na spot tržištu LNG-a moglo bi se više kupovati iz tih zemalja, navodi BloombergNEF. Japanske zalihe uglja također su izuzetno niske, a dvije će zemlje morati povećati kupnju goriva za elektrane prema kraju godine.

"Tereti uglja - posebno uglja visokog sadržaja energije, koji koriste Japan i Koreja - su u velikoj potražnji i uglavnom se ugovaraju", rekao je analitičar BloombergNEF-a Ali Asghar. "Japan i Koreja borit će se s Europom za većinu spot tereta."

Kina je u ugodnijoj poziciji. Rekordna proizvodnja uglja u kombinaciji sa smanjenom potražnjom za električnom energijom ostavila je zalihe na najvišoj razini svih vremena za sredinu godine. Čak i dok Rusija prekida opskrbu Europe plinom putem cjevovoda, povećava protoke na novoj liniji prema istočnoj Kini, pomažući da zalihe budu dovoljne unatoč padu uvoza LNG-a.

"Bude li zima vrlo hladna, Japanu i Južnoj Koreji vjerojatno će trebati dodatni spot tereti, a u tom slučaju se vjerojatno mogu natjecati s europskim kupcima", rekao je Xizhou Zhou, voditelj globalne energije i obnovljivih izvora energije u IHS Markitu. "Kina bi, s druge strane, vjerojatno posegnula za više domaćeg uglja."

Dok se svijet kloni Moskve, Kina kupuje jeftini, ruski koksni ugalj
Robe

Dok se svijet kloni Moskve, Kina kupuje jeftini, ruski koksni ugalj

Uvoz koksnog uglja iz Rusije u Kinu porastao je i više nego dvostruko u martu ove godine u poređenju s istim mjesecom prošle godine. Iako je cijena ruskog uglja blago porasla u prošloj godini, i dalje je znatno niža od cijena drugih dobavljača poput Indonezije i Mongolije.

20.04.2022

Autor: Mirela Haskić-Suša

Sve vijesti iz rubrike Tržišta

Tržišta

sve vijesti iz rubrike Tržišta