Stil

Hrvatska među skupljim destinacijama, Bugarska i Turska najpovoljnije

Izvor: Karlo Vajdić

23. jul 2022, 15:31

Najpovoljnije destinacije su Sunčana obala u Bugarskoj te Marmaris u Turskoj

Poreč je 80 posto skuplji od najjeftinije Sunčane obale i 17 posto jeftiniji od španjolske Ibize

Hrvatska među skupljim destinacijama, Bugarska i Turska najpovoljnije

Dario Grzelj/Hina

Bugarska i Turska najjeftinije su turističke destinacije ovog ljeta, a Hrvatska se nalazi među skupljima, pokazuju brojke iz redovne godišnje usporedbe cijena koju objavljuje Britanska pošta. Prema ovogodišnjoj ljestvici najpovoljnije destinacije su Sunčana obala u Bugarskoj te Marmaris u Turskoj.

Najskuplji su, pak, popularna španjolska destinacija Ibiza, te talijanska regija Puglia. Poreč, jedini ovogodišnji predstavnik Hrvatske na listi, nalazi se po skupoći na petoj poziciji među šesnaest destinacija.

Britanska pošta godišnje objavljuje usporedbu cijena europskih turističkih destinacija za svoje korisnike. Dio je to palete usluga koje obavlja poput mjenjačkih poslova, novčanih transakcija i nekolicine drugih vezanih uz putovanja i turizam.

Radi se o jednostavnoj usporedbi 12 cijena za nešto što prosječnom turistu može zatrebati tijekom boravka u nekom gradu s time da su isključene cijene smještaja. U izračun tako ulaze cijena kreme za sunčanje, sladoleda, boce Coca-Cole i boce pive, čaše vina, iznajmljivanja ležaljke, večere za troje i slične.

Usprkos tome što je usporedba relativno jednostavna ona daje dovoljno informacija gdje turisti mogu očekivati da će više dobiti za svoj novac.

Izvan eurozone najpovoljnije

Na ovogodišnjoj listi nalazi se 16 destinacija iz devet turističkih južnoeuropskih država – od Portugala preko Španjolske, Italije i Hrvatske, sve do Cipra. Prema izračunu, ukupan trošak za dvanaest stavki s liste na Sunčanoj obali u Bugarskoj je 85,63 funti, a u Marmarisu u Turskoj iste stvari su tek za nijansu skuplje i stoje 86,07 funti.

S druge strane na najskupljoj Ibizi, za 12 stavki s popisa treba platiti 186,47 funti, dakle više nego dvostruko. Vrlo slične cijene su na jugu Italije, u Pugli, gdje je ukupni trošak 185,81 funtu. U Hrvatskoj, u Poreču, se za 12 stavki s liste plaća protuvrijednost od 154,75 funti, što znači da je Poreč za 80 posto skuplji od najjeftinije Sunčane obale, i 17 posto jeftiniji od Ibize.

U priopćenju Britanske pošte koje prati usporedbu ističe se da se obje najjeftinije destinacije nalaze "izvan eurozone" i da postoji 20-postotna razlika između cijena u njima te u idućoj destinaciji po skupoći, portugalskom Algarveu, koji je u eurozoni. Napomena nije bez značaja u trenutku kad je Hrvatska odlučila pristupiti zajedničkoj europskoj valuti.

Cijene su iz lokalnih valuta preračunate u funte što znači da pristupačnost pojedine destinacije ovisi i o kretanju tečaja lokalne valute. Pojedinačno gledajući, Poreč je najskuplji samo u jednoj stavci, cijene boce Coca-Cole u kafiću koja je preračunata u 3,12 funti. To je više nego četverostruko skuplje u odnosu na najjeftiniju destinaciju.

Cijene su u Britanskoj pošti prikupljali uz pomoć turističke agencije Tui te lokalnih turističkih ureda.

Rast cijena

Prema priopćenju, cijene su u većini destinacija više nego što su bile 2019., u pretpandemijskoj sezoni. U Turskoj su se cijene gotovo udvostručile, no zbog pada vrijednosti tamošnje lire, Marmaris "je zadržao svoju odličnu vrijednost".

Britanski gosti važan su izvor prihoda za hrvatski turizam. Do 2019. broj gostiju iz Velike Britanije u Hrvatskoj je rastao iz godine u godinu – od 430 tisuća turista i 2,1 milijun noćenja u 2014. godini do 860 tisuća britanskih gostiju i 4,3 milijuna noćenja u 2019.

Prema posljednjim dostupnim podacima Hrvatske turističke zajednice za prvih šest mjeseci ove godine Velika Britanija ulazi u pet najvažnijih emitivnih tržišta za turiste u Hrvatsku s 238 tisuća dolazaka i gotovo 1,1 milijun noćenja do kraja lipnja.

Sve vijesti iz rubrike Lifestyle

Lifestyle

sve vijesti iz rubrike Lifestyle