Stil

Četverodnevni radni tjedan uspješan za većinu tvrtki, ali ne za sve

Izvor: Arianne Cohen/Bloomberg

20. septembar 2022, 07:56

Samo 2 posto smatra da je to izazovno

Kalifornijski zakonodavci nedavno su odbacili planove za četverodnevni radni tjedan

Četverodnevni radni tjedan uspješan za većinu tvrtki, ali ne za sve

Bloomberg

Četverodnevni radni tjedan... funkcionira.

To je poruka koja proizlazi iz pomno promatranih kompanija koje prelaze na četverodnevni radni tjedan u pilot programima koje vodi neprofitna organizacija 4 Day Week Global.

Istraživanje objavljeno u utorak otkriva da 78 posto čelnika u više od 70 britanskih tvrtki koje su prešle na četverodnevne rasporede kaže da je njihov prijelaz bio dobar ili "besprijekoran". Samo 2 posto smatra da je to izazovno. Većina (88 posto) kaže da četverodnevni rasporedi dobro funkcioniraju.

Ideja o četverodnevnom radnom tjednu nije šala. Kalifornijski zakonodavci nedavno su razmatrali, a zatim odbacili planove za četverodnevni radni tjedan za cijelu državu za neke zaposlenike. Istraživanje koje je proveo Gartner Inc. pokazalo je da je kraći radni tjedan omiljena strategija zapošljavanja i zadržavanja.

Oliver Bunic/Bloomberg
 

Trenutno su u tijeku šestomjesečni pilot programi s više od 180 tvrtki u nekoliko zemalja. Poslodavci obično prelaze na četverodnevno radno vrijeme od 32 sata (s varijacijama ovisno o ulozi i djelatnosti), bez smanjenja plaće. U pilot projektu u Velikoj Britaniji, rukovoditelji tvrtki s ukupno 3.300 zaposlenika anketirani su "na pola puta". Program se provodi u suradnji s četverodnevnim tjednom kampanjom i think tankom Autonomy, zajedno s partnerstvom za prikupljanje podataka istraživača na Bostonskom koledžu, Sveučilištu Cambridge i Sveučilištu Oxford.

Gotovo sve sudjelujuće organizacije iz Ujedinjenog Kraljevstva (86 posto) izjavile su da će se vjerojatno držati četverodnevnog rasporeda nakon što piloti završe u studenom. Gotovo polovica, 49 posto, rekla je da se produktivnost poboljšala, dok je 46 posto reklo da je ostala stabilna.

"Izuzetno je ohrabrujuće vidjeti to", rekao je Joe O'Connor, glavni izvršni direktor 4 Day Week Globala, koji je očekivao da će organizacije pokazati stabilnije rezultate. "Vidjeli bismo to kao veliki uspjeh u produktivnosti da je produktivnost ostala ista."

Pilot studije se nastavljaju u Velikoj Britaniji, SAD-u, Novom Zelandu, Australiji, Irskoj i Kanadi.

Bloomberg
 

Ne dovrše ih sve organizacije koje započnu ispitivanja, rekao je O'Connor. Otprilike 1 od 5 poslodavaca odustaje, više od polovice tijekom faze pretplaniranja. Rukovoditelji koji su proveli pilot studije kažu da se suočavaju s dvostrukim izazovom nadvladavanja petodnevnih normi za osoblje i industriju, zajedno sa škakljivim zadatkom uklanjanja poboljšanja radnih procesa kako bi dobili isti učinak u četiri dana.

Kada tvrtke odustanu u fazi planiranja, "glavni razlog je to što vodstvo previše razmišlja o tome i postaje hladnokrvno", rekao je O'Connor. "Počinju pokušavati riješiti svaki mogući problem ili problem prije nego što stvarno pokreću svoju probnu verziju, što je nemoguće, jer puno povećanja produktivnosti i poboljšanja procesa temelje i vode timovi."

Također izvještava o poteškoćama među tvrtkama s kulturama nepovjerenja između vođa i zaposlenika.

"Oni misle da imaju otvoren stil odlučivanja odozdo prema gore, ali u praksi to možda nije tako", rekao je.

"U početku to nije bila šetnja po parku, ali nijedna velika promjena nije", rekla je Nicci Russell, direktorica Waterwisea, neprofitne organizacije usmjerene na smanjenje potrošnje vode. "Svi smo morali raditi na tome — stvari poput godišnjeg odmora mogu otežati da se sve uklopi. Ali tim je prilično sretan i svi mi svakako volimo dodatni dan izvan ureda."

Nakon četverodnevnog rasporeda, tvrtke koje se bore često su vrlo male i u područjima koja zahtijevaju smjenu od pet ili sedam dana, što zahtijeva precizno raspoređivanje među malim brojem osoblja.

Organizacije također odustaju od pokušaja skraćenog rasporeda kada su pogođene neočekivanim promjenama, poput novog vodstva ili financijskih promjena. Sudionici ispitivanja u Velikoj Britaniji kreću se iz različitih sektora, poput obrazovanja, medija, ugostiteljstva i zdravstvene skrbi, a uključuju Charity Bank, tvrtku za transparentnost opskrbnog lanca Everledger, platformu za komunikaciju s korisnicima Secure Digital Exchange i Kraljevsko biološko društvo.

O’Connor je naučio da kad ga tvrtke više ne trebaju, stvari idu dobro.

"Stvarno nas trebaju u ranim fazama", rekao je. "Kada potražnja za kontaktom s nama opadne, to znači da su na dobrom putu da ovo uspije."

Sve vijesti iz rubrike Lifestyle

Lifestyle

sve vijesti iz rubrike Lifestyle