Svijet

ECB će u petak aktivirati prvu liniju obrane na tržištu obveznica

Izvor: Jana Randow i Alexander Weber/Bloomberg

28. jun 2022, 12:23

ECB će u petak aktivirati prvu liniju obrane na tržištu obveznica

Bloomberg

Europska središnja banka (ECB) aktivirat će kupnju obveznica koju je namijenila kao prvu crtu obrane u krizi, rekla je predsjednica Christine Lagarde.

Odluka da se "primijeni fleksibilnost" na način na koji se raspodjeljuju reinvestiranja iz portfelja ECB-a za hitnu kupnju obveznica u slučaju pandemije usmjerena je na obuzdavanje neopravdanih previranja na tržištima državnog duga jer su kamatne stope podignute s rekordno niskih.

Neto kupnja u okviru zasebnog programa kupnje imovine također bi trebala završiti u petak, što bi potencijalno izložilo neke od zaduženijih zemalja eurozone špekulativnim napadima ulagača.

"Odlučili smo primijeniti ovu fleksibilnost u ponovno ulaganje u otkupe koji dospijevaju u PEPP portfelju od 1. srpnja", rekla je Lagarde u utorak u govoru u Sintri u Portugalu.

Dostupnost pandemijskog reinvestiranja je početno sredstvo za borbu protiv krize od prosinca prošle godine, iako ECB nije odlučila pribjeći toj opciji sve do hitnog sastanka 15. lipnja koji je uslijedio nakon porasta talijanskih prinosa.

Talijanske obveznice pale su u utorak, smanjujući desetogodišnju premiju prinosa u odnosu na njene njemačke kolege, ključni pokazatelj rizika u regiji, za šest baznih bodova na 191 bazni bod, najniži od četvrtka.

ECB također radi na novom instrumentu za rješavanje istog problema, poznatog kao fragmentacija, i očekuje se da će objaviti nešto u narednim tjednima.

Lagarde je rekla da će alat omogućiti rast stopa "koliko god je potrebno", nadopunjujući napore za stabilizaciju inflacije na ciljanih 2 posto, četvrtinu trenutne razine.

"Osigurat ćemo da se očuva uredan prijenos našeg političkog stava u cijelom europodručju", rekla je Lagarde. "Riješit ćemo sve prepreke koje bi mogle predstavljati prijetnju našem mandatu za stabilnost cijena."

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija