Svijet

Fed povećao kamatnu stopu za još 75 bp

Izvor: Bloomberg

21. septembar 2022, 20:08

Fed povećao kamatnu stopu za još 75 bp

Bloomberg

Federalne rezerve povećale su referentnu kamatnu stopu za dodatnih 75 baznih poena, nastavljajući borbu protiv inflacije i podgrijavajući strah od recesije.

Ovo je treće uzastopno povećanje zvaničnika Feda i predviđaju da će dostići 4,6 posto 2023. godine. U saopćenju u srijedu, nakon dvodnevnog sastanka, Savezni komitet za otvoreno tržište je ponovio da je "veoma pažljiv prema rizicima od inflacije".

Centralna banka je također ponovila da predviđa da će tekuća povećanja ciljanog raspona biti odgovarajuća i  da je snažno posvećena vraćanju inflacije na cilj od dva posto. Inflacija u SAD-u je u augustu iznosila 8,3 posto.

Odluka, koja je donesena jednoglasno, postavlja ciljni opseg za referentnu stopu federalnih fondova na tri posto do 3,25 posto, što je najviši nivo od prije finansijske krize 2008. godine i porast od skoro nule na početku ove godine.

Zvaničnici očekuju da će referentna stopa porasti na 4,4 posto do kraja godine i 4,6 posto tokom 2023. godine, prema srednjoj procjeni u ažuriranim kvartalnim projekcijama objavljenim uz saopćenje.

To ukazuje da bi četvrto uzastopno povećanje od 75 baznih poena moglo biti na stolu na sljedećem skupu u novembru. Dalje unaprijed prognozirano je smanjenje referentne stope na 3,9 posto u 2024. i 2,9 posto u 2025.

Projekcije koje su pokazale strmiju putanju kamatne stope nego što su zvaničnici izložili u junu naglašavaju odlučnost Feda da smiri inflaciju uprkos riziku da bi porast troškova zaduživanja mogao odvesti SAD u recesiju.

Powell i njegovi kolege, optuženi zbog sporog početnog odgovora na eskalaciju cjenovnih pritisaka, agresivno su se okrenuli kako bi sustigli zaostatak i sada donose najagresivnije pooštravanje politike. Procjene ekonomskog rasta u SAD-u u 2023. smanjene su na 1,2 posto i 1,7 posto u 2024. godini, što odražava veći utjecaj ij monetarne politike.

 

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija