BiH

Inflacija u R. Srpskoj 15,6 odsto, rast plata nedovoljan da je stigne

Autor: Svjetlana Šurlan

22. septembar 2022, 12:00

Inflacija u R. Srpskoj 15,6 odsto, rast plata nedovoljan da je stigne

Depositphotos

Svjetlana Šurlan

Mjesečna inflacija u Republici Srpskoj usporava, dok je godišnja dostigla nivo od 15,6 odsto. Istovremeno, rast prosječne neto plate je evidentan, ali nedovoljan da "pokrije" rastuće troškove, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Mjesečna inflacija u avgustu 0,4 odsto, godišnja 15,6 odsto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj porasle su u avgustu za 0,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec. Rast cijena pomenutih proizvoda je mnogo viši, i to 15,6 odsto, u odnosu na avgust prošle godine.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku.

Najviše je poskupio prevoz (28,2 odsto) zbog viših cijena u grupi vazdušni prevoz putnika (57,0 odsto), kao i u grupi goriva i maziva za lična vozila, gdje rast iznosi 41,1 odsto.

Nakon prevoza najveći je skok cijena hrane i bezalkoholnih pića, i to za 25,9 odsto, usljed viših cijena ulja i masnoća te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Troškovi stanovanja veći su za 11,8 odsto zbog povećanja cijena goriva za 56,5 odsto i plina za 54,1 odsto.

Više od deset odsto rasle su cijene i u odjeljku restorani i hoteli i namještaj i pokućstvo.

Niže cijene na godišnjem nivou, u avgustu 2022. godine, zabilježene su jedino za odjeću i obuću i to za 3,5 odsto, usljed sezonskih sniženja.

Plata rasla manje od inflacije

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u avgustu 2022. godine iznosila je 1.166 KM i u odnosu na jul 2022. nominalno je veća za 0,5 odsto, a realno za 0,1 odsto.

U odnosu na avgust prošle godine, prosječna neto plata veća je za 13,8 odsto, a realno manja za 1,6 odsto.

Prema statistici, najviša prosječna neto plata isplaćena je u području informacija i komunikacija (1.571 KM), a najniža u građevinarstvu (868 KM).

"U avgustu 2022. godine, u odnosu na avgust 2021, u svih 19 područja zabilježen je nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima stručnih, naučnih i tehničkih djelatnosti 21,1 odsto, trgovine na veliko i na malo, popravke motornih vozila i motocikala 19,1 odsto i umjetnosti, zabave i rekreacije 18,9 odsto", preciziraju u Republičkom zavodu za statistiku.

Podsjećamo, analitičari Bloomberg Adrije u opširnoj regionalnoj analizi istakli su da je potrošačka inflacija na vrhuncu ili blizu vrhunca u ovim mjesecima, pri čemu se međugodišnja stopa inflacije smanjuje u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, dok trendovi u Bosni i Hercegovini te Sjevernoj Makedoniji takođe ukazuju na sličnu dinamiku.

Više: Regionalna prognoza: Inflacija i u 2023. iznad višegodišnjeg prosjeka

Fokus je sada više na temeljnoj inflaciji (inflacija bez hrane i energije), što je više odraz pokazatelja potražnje, budući da se temeljne stope inflacije sada približavaju glavnim ekvivalentima. 

Razlika u potrošačkim cijenama i cijenama proizvođača i dalje je negativna, što ukazuje na kontinuirane pritiske na profitne marže trgovaca.

 

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija