Kompanije

Bosnalijek i Hemofarm lideri u proizvodnji lijekova u BiH

Autor: Svjetlana Šurlan

12. septembar 2022, 07:00

U BiH je registrovano 12 proizvođača osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka

Lideri u proizvodnji lijekova u BiH su Bosnalijek Sarajevo i Hemofarm Banjaluka

Bosnalijek je lani imao prihode od skoro 155 miliona KM, a Hemofarm od 78 miliona KM

Bosnalijek i Hemofarm lideri u proizvodnji lijekova u BiH

Bloomberg

Svjetlana Šurlan

U Bosni i Hercegovini (BiH) registrovano je 12 proizvođača osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, deset ih posluje pozitivno, a tri ostvaruju profit veći od milion maraka.

Prema zvaničnim finansijskim izvještajima kompanija za 2021. godinu, lideri u proizvodnji lijekova u BiH su Bosnalijek Sarajevo i Hemofarm Banjaluka.

Bosnalijek je lani imao prihode od skoro 155 miliona maraka, a neto profit od oko 12 miliona KM, što je za oko 36 odsto više nego godinu ranije. Najveći broj akcija u tom društvu imaju KBC Euro Credit Capital, AS Holding i UniCredit Banka.

Bosnalijek slijedi kompanija Hemofarm, članica STADA grupe, s prihodima od 78 miliona i zaradom od pet miliona maraka u 2021. godini, što je pad od 33 odsto u odnosu na 2020.

Više: STADA prijavila dvocifreni rast prodaje i zarade

Direktor Hemofarma u BiH Saša Urošević rekao je ranije za Bloomberg Adriju da je Hemofarm lider na tržištu BiH i regiona, ali i da ima mogućnosti za daljnji rast.

"Zajedno s našom matičnom kućom STADA proveli smo investicioni ciklus koji će doprinijeti značajnom povećanju proizvodnih kapaciteta fabrike", naglasio je Urošević.

Nakon Hemofarma najveće prihode (13 miliona KM) među proizvođačima farmaceutskih proizvoda i pripravaka imala je kompanija Pharmamed iz Travnika, koja je lani ostvarila profit od 820 hiljada KM.

Iako manje prihode (10 miliona KM), veću dobit od ove firme iz Travnika imala je kompanija Zada Pharmaceuticals iz Lukavca, čija je neto dobit prošle godine iznosila 1,4 miliona KM.

Prihode iznad milion maraka lani su zabilježile i kompanije Amsal Sarajevo (3,7 miliona KM), Cydonia Gračanica (2,7 miliona KM) i Galenfarm Gradiška (2,3 miliona KM). Njihov neto profit na kraju 2021. godine kretao se između 20 i 720 hiljada KM.

Od ostalih proizvođača farmaceutskih proizvoda, koji su imali prihode manje od pola miliona, dva su prošlu godinu završila u gubitku.

Bloomberg Adria ranije je radila analizu o trgovcima farmaceutskim proizvodima, koja je pokazala da su za trgovinu na veliko farmaceutskim proizvodima u BiH registrovana čak 184 privredna subjekta, ali samo tri se mogu se pohvaliti godišnjim prihodima višim od sto miliona maraka. Oni ujedno nisu oni koji su najviše profitirali u pomenutoj trgovini.  

Više: Milionska zarada trgovaca farmaceutskim proizvodima

Među trgovcima farmaceutskim proizvodima Phoenix iz Bijeljine imao je u prošloj godini najveće prihode od 195,6 miliona, MGM Farm iz Kakanja zabilježio je manji priliv novca (188,2 miliona KM), a Interpromet iz Novog Grada prihodovao je 107,4 miliona. Ostalim kompanijama u BiH, koje se bave istom djelatnošću, prihodi su bili ispod 100 miliona KM, pokazuju zvanični finansijski izvještaji privrednih subjekata.

 

 

 

 

  

Sve vijesti iz rubrike Analiza

Analiza

sve vijesti iz rubrike Analiza