Kompanije

Saudi Aramco želi skladištiti ugljendioksid

Izvor: Verity Ratcliffe/Bloomberg

11. avgust 2022, 18:50

Naftni gigant nastoji postići svoj cilj nulte emisije do 2050. godine.

Kompanija će hvatati ugljendioksid koji se emituje procesima koji pretvaraju prirodni gas u vodonik.

Saudi Aramco želi skladištiti ugljendioksid

Bloomberg

Saudijska kompanija Aramco planira da počne trajno skladištenje ugljendioksida od 2026. godine u jednom od najvećih objekata te vrste, pošto državni naftni gigant nastoji da postigne svoj cilj nulte emisije do 2050. godine.

Kompanija će hvatati ugljendioksid koji se emituje procesima koji pretvaraju prirodni gas u vodonik, između ostalih od industrijskih aktivnosti, i trajno uskladišti zagađivače duboko pod zemljom u rezervoaru koji je ranije proizvodio naftu i gas.

Prva faza projekta u blizini industrijskog grada Jubail, na istočnoj obali Saudijske Arabije, moći će da uskladišti između pet i devet miliona tona ugljendioksida godišnje, rekao je potpredsjednik za hemikalije kompanije Aramco Olivier Thorel u intervjuu. Ovo je ekvivalentno emisiji od oko jednog do dva miliona putničkih vozila na benzin, koji se voze tokom godine.

Projekat je dio veće vizije kompanije Aramco da postane lider u proizvodnji vodonika, gasa koji se smatra ključnim za globalnu energetsku tranziciju, jer proizvodi nultu emisiju kada sagorijeva. Ipak, bit će potrebna velika postrojenja za hvatanje i skladištenje ugljenika da bi se to uradilo na način koji je zaista prijateljski za planetu. Proces pretvaranja prirodnog gasa u vodonik emituje ugljendioksid, ali ove emisije mogu biti zarobljene - što dovodi do onoga što je poznato kao plavi vodonik. Ovaj vodonik se može koristiti za pravljenje plavog amonijaka - jedinjenja koje je mnogo lakše transportovati od vodonika. Plavi amonijak se kasnije može ponovo pretvoriti u vodonik.

Aramco želi da pokaže da "na osnovu životnog ciklusa imamo jedan od amonijaka s najnižim intenzitetom ugljenika koji je dostupan za izvoz na različita tržišta – bilo da su u pitanju hemijski sektor, đubriva ili energetske svrhe", rekao je Thorel.

"Mislim da je ovo pravi način da dobijemo kredit za investiciju koju smo napravili da bismo upravljali CO2 na dobro integrisan način – ali to nije krajnja igra", rekao je on. "Krajnja igra je ulaganje u namjenski objekat za sekvestraciju ugljenika."

Sve vijesti iz rubrike Analiza

Analiza

sve vijesti iz rubrike Analiza