Berze

Azijske dionice ušle su u šesti tjedan pada

Izvor: Brett Miller/Bloomberg

23. septembar 2022, 07:45

S&P 500 zaključio dan na najnižoj razini od lipnja

Dionice su u petak pale u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji

Prinos 10-godišnjih državnih obveznica u Aziji skočio je 18 baznih bodova, na 3,7 posto

Azijske dionice ušle su u šesti tjedan pada

Bloomberg Mercury

Azijske dionice ušle su u šesti tjedan pada ponovno slijedeći dinamiku američkih dionica koje također padaju, dok prinosi na državne obveznice rastu, što signalizira da se očekuje daljnje pooštravanje monetarne politike i usporavanje globalnog gospodarstva.

Dionice su u petak pale u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji nakon što je S&P 500 zaključio dan na najnižoj razini od lipnja. Terminski ugovori u SAD-u su fluktuirali.

Dok su ulagači procjenjivali rizik od recesije, prinos desetogodišnjih državnih obveznica skočio je u četvrtak 18 baznih bodova, na 3,7 posto, što je najviši rezultat u desetljeću. Prinosi u Aziji su porasli predvođeni skokom od više od 20 baznih bodova u Australiji, gdje je nastavljeno trgovanje nakon praznika.

Tržišta u Japanu bila su zatvorena zbog Dana jesenskog ekvinocija.

Dolar se zadržao blizu rekordne razine dan nakon dramatičnih kretanja na valutnim tržištima, kada je Japan prvi put od 1998. godine intervenirao kako bi podržao oslabljeni jen. Juan je oslabio zbog napora da se uspori deprecijacija, Narodna banka Kine i 22. dan postavila je višu referentnu tečajnu stopu.

 
Volatilnost FX indeksa viša je od volatilnosti dionica

 

Japanska intervencija nije se pozabavila temeljnim uzrokom slabljenja jena - sve većim jazom između japanske ultra labave monetarne politike i rastućih kamatnih stopa u drugim zemljama. To je ono što valutu čini ranjivom.

Povećanja stopa, koja su stupila na snagu preko noći u Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj i Norveškoj, zajedno s povećanjima koja su nastupila u četvrtak na Filipinima, u Indoneziji i Tajvanu, vjerojatno će utjecati na splašnjavanje tržišnog raspoloženja u regiji.

Federalne rezerve dale su dosad najjasniji signal da su spremne tolerirati recesiju kao nužnu kompenzaciju za ponovno uspostavljanje kontrole nad inflacijom, a dužnosnici predviđaju daljnjih 1,25 postotnih bodova pooštravanja do kraja godine.

"Vidimo da je najnovije povećanje kamatne stope, koje je i namijenjeno da potraje dulje, povezano sa znatno većom vjerojatnošću ubrzanog usporavanja i stoga ne samo da je nedvosmisleno opasno, već i nedvosmisleno loše za rizik", rekao je Krishna Guha, potpredsjednik Evercore ISI-ja.

Na drugim tržištima cijena zlata je porasla, kao i Bitcoina, koji je na dobitku drugi dan, no i dalje ispod 20.000 dolara. Na putu prema četvrtom tjednu gubitaka nafti je blago porasla cijena.

Na tržištu energenata posljednje tromjesečje ove godine vrlo je nestabilno, rekla je za Bloomberg televiziju Amrita Sen, suosnivačica i direktorica istraživanja u Energy Aspectsu. "Jednostavno previše različitih i kontradiktornih čimbenika trenutno pokreće cijene", izjavila je pozvavši se na zabrinutost da će potražnja pasti zbog straha od recesije i ograničenja opskrbe vezanih uz Iran i Rusiju, kao i nedostatka rezervnih kapaciteta OPEC-a.

Sve vijesti iz rubrike Tržišta

Tržišta

sve vijesti iz rubrike Tržišta