Inovacije

Newcleo prikupio 300 miliona eura za razvoj nuklearne energije

Izvor: Will Mathis

20. jun 2022, 09:12

Newcleo prikupio 300 miliona eura za razvoj nuklearne energije

Newcleo

Startup za nuklearnu energiju Newcleo prikupio je 300 miliona eura (586,74 KM) za razvoj svoje tehnologije prema svojim prvim pilot projektima u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Kompanija sa sjedištem u Londonu ima za cilj smanjiti troškove razvoja i proizvodnje nuklearne energije kako bi mogla igrati veću ulogu u prelasku s fosilnih goriva. Iako je tehnologija još uvijek u ranoj fazi, mogla bi koristiti britanskim i francuskim težnjama za proširenjem novih vrsta nuklearnih tehnologija kao dio širih napora za izgradnju pouzdanih izvora energije bez ugljika.

Newcleo koristi ono što je poznato kao brzi reaktor hlađen olovom, tehnologiju sljedeće generacije koja radi pri atmosferskom tlaku, što ga čini sigurnijim od uobičajenih visokotlačnih reaktora s vodom. Sistemi hlađeni olovom također mogu raditi na otpadu proizvedenom u konvencionalnim postrojenjima, što znači da ne zahtijevaju rudarski uran.

Prikupljanje sredstava uslijedilo je nakon lansiranja kompanije prošle godine s injekcijom od 100 miliona eura (195,58 KM). Ulagači uključuju holding kompaniju porodice Agnelli Exor NV, italijanske upravitelje imovinom Azimut Holding SpA, kao i niz bogatih italijanskih poslovnih ljudi kao što je bivši bankar Goldman Sachs Group Inc. Claudio Costamagna.

Nucleo ima za cilj izgraditi prototip od 30 megavata - malen prema standardima nuklearnih elektrana koje su često više od 20 puta veće. No, izgradnja prototipa koštala bi samo oko 400 miliona eura (782,33).

''Iskoristit ćemo ove reaktore kao test za te tehnologije'', rekao je Stefano Buono, glavni izvršni direktor Nuclea. ''Vjerujemo da je naš reaktor jeftiniji od sadašnjih reaktora''.

Newcleo
Veća tvornica koštala bi manje od milijardu eura, rekao je Buono, izvršni direktor Newcleo

Ako bude uspješan, prototip bi se mogao povećati za sljedeću fazu na komercijalnu jedinicu od 200 megavata. Budući da je tehnologija mnogo manja od konvencionalnih postrojenja, zahtijevala bi manje materijala i troškova. Veća tvornica koštala bi manje od milijardu eura (1,95 milijardi KM), rekao je Buono.

U Velikoj Britaniji i Francuskoj, Newcleo traži odobrenje vlade za gradilišta i dozvole za rad. Također planira proizvoditi gorivo poznato kao miješani oksidi plutonija i urana iz prerađenog nuklearnog otpada. Kompanija je sklopila ugovor s francuskim Orano SA za provođenje studije izvodljivosti proizvodnje goriva.

Sve vijesti iz rubrike Tehnologija

Tehnologija

sve vijesti iz rubrike Tehnologija