Vijesti

'Spriječen teroristički napad na energetski priključak Turske i EU'

Izvor: Bloomberg News

22. septembar 2022, 11:02

'Spriječen teroristički napad na energetski priključak Turske i EU'

Bloomberg

Ruska sigurnosna služba priopćila je da je spriječila teroristički napad na infrastrukturu koja opskrbljuje Tursku i Europu energijom, što je izazvalo zabrinutost u vezi s opskrbom.

"Federalna služba sigurnosti spriječila je pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvedu sabotažu i teroristički čin u objektu naftno-plinskog kompleksa koji opskrbljuje Tursku i Europu energijom", navodi se u priopćenju objavljenom na web stranici. Uhićen je ruski državljanin za kojeg državna sigurnosna služba tvrdi da ga je regrutirala ukrajinska specijalna služba.

Glasnogovornik ukrajinske Državne sigurnosne službe Artem Dehtyarenko nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Za sada nema detalja o tome koja je infrastruktura na meti. Jedina ruta koja opskrbljuje Tursku i Europu ruskim plinom je Turski tok, plinovod preko Crnog mora. Ova veza transportira gorivo u nekoliko europskih zemalja, uključujući Srbiju i Mađarsku.

Ruski dobavljač plina Gazprom PJSC nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Tržište je posebno osjetljivo na takve događaje jer je Moskva u prošlosti koristila infrastrukturne probleme kako bi objasnila ograničenja opskrbe. Rusija je već prekinula opskrbu Europe kroz glavne plinovode, ostavljajući Turski tok i ograničene tranzitne tokove kroz Ukrajinu kao posljednje preostale rute.

--U pisanju teksta pomogao Aliaksandr Kudrytski.

Sve vijesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vijesti iz rubrike Ostalo