Vijesti

'Lažna' zelena oznaka za plin i nuklearnu energiju pod pravnim napadom

Izvor: John Ainger/Bloomberg

19. septembar 2022, 07:36

Greenpeace je istaknuo otpad od nuklearne energije

Prošli je tjedan pet neprofitnih organizacija najavilo da će napustiti Platformu EU

Austrija i Luksemburg također su u procesu podizanja pravnih radnji protiv odluke

'Lažna' zelena oznaka za plin i nuklearnu energiju pod pravnim napadom

Bloomberg

Greenpeace i niz drugih ekoloških skupina postavili su Europskoj uniji ultimatum zbog njezine odluke da nekim plinskim i nuklearnim elektranama dodijeli "lažnu" zelenu oznaku prema pravilima bloka o održivom financiranju.

Osam organizacija Greenpeace diljem Europe, kao i neprofitne organizacije ClientEarth, WWF, Transport & Environment i BUND zahtijevaju reviziju odluke o uključivanju plina i nuklearne energije u zeleni pravilnik EU, poznat kao taksonomija.

Europska komisija ima rok do veljače za odgovor ili su skupine u ponedjeljak rekle da će iznijeti slučaj Europskom sudu pravde.

"Plin je vodeći uzrok klimatskog i gospodarskog kaosa, dok još uvijek nema rješenja za problem nuklearnog radioaktivnog otpada, a rizik od nuklearnih nesreća previše je značajan da bi se zanemario", rekla je Ariadna Rodrigo, aktivistica EU za održivo financiranje u Greenpeaceu. "Ova lažna zelena oznaka nije kompatibilna sa zakonima EU o okolišu i klimi."

Bloomberg
 

Prigovor je da usmjeravanje novca u plinske projekte, iako uz priložene stroge uvjete, nije kompatibilno s ciljem klimatske neutralnosti EU, koji je ugrađen u zakon, i Pariškim sporazumom. Nevladine organizacije tvrde da će to oduzeti novac od obnovljivih izvora električne energije poput vjetra i sunca. Greenpeace je istaknuo otpad od nuklearne energije, kao i dugotrajnu izgradnju novih postrojenja.

Prošli je tjedan pet neprofitnih organizacija najavilo da će napustiti Platformu EU o održivom financiranju, koja pruža tehničke savjete Europskoj komisiji u znak protesta zbog taksonomije.

Austrija i Luksemburg također su u procesu podizanja pravnih radnji protiv odluke koja će stupiti na snagu od Nove godine, nakon što je posljednjim glasanjem o prigovoru u Europskom parlamentu u srpnju odbijen.

Neki od prijedloga Komisije:

- Plinski projekti koji zamjenjuju ugljen i ne ispuštaju više od 270 grama CO2 ekvivalenta po kilovatsatu mogu dobiti privremenu zelenu oznaku ili ako godišnje emisije ne prelaze prosjek od 550 kilograma po kilovatsatu tijekom 20 godina.

- Takve elektrane morale bi dobiti građevinske dozvole do 2030. godine, a do kraja 2035. planiraju se prebaciti na obnovljive plinove ili plinove s niskim udjelom ugljika.

Nuklearna energija ispunjava uvjete ako nove elektrane koje dobiju građevinske dozvole do 2045. izbjegnu značajnu štetu okolišu i vodnim resursima.

- Fondovi trebaju poboljšati objavljivanje informacija ulagačima o nuklearnim i plinskim holdinzima prema taksonomiji.

Sve vijesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vijesti iz rubrike Ostalo