Stil

Kolaps kriptovaluta oborio cijene rabljenih luksuznih satova

Izvor: Andy Hoffman/Bloomberg

31. jul 2022, 15:17

Pale cijene teško dostupnih modela Patek Philippea i Rolexa

Kolaps kriptovaluta oborio cijene rabljenih luksuznih satova

Bloomberg

Kolaps tržišta kriptovaluta smanjio je pritisak na ponudu najtraženijih satova na tržištu rabljenih i tako snizio cijene teško dostupnih modela Patek Philippea i Rolexa.

Ponuda trofejnih satova kao što su Rolex Daytona ili Patek Nautilus 5711A "sada je puno veća", ističu iz platforma za online trgovanje satovima Chrono24.

Nedavni pad vrijednosti kriptovaluta "izravno je utjecao na cijene luksuznih satova marki poput Rolexa i Patek Philippea", rekla su iz tvrtke sa sjedištem u Karlsruheu, u Njemačkoj, koja na svojoj web stranici ima više od pola milijuna satova izlistanih za prodaju.

Bloomberg
 

Pad cijena najtraženijih modela najnoviji je pokazatelj da nekoć rastuće tržište rabljenih luksuznih satova počinje gubiti tempo. Nagli porast vrijednosti kriptovaluta stvorio je novu klasu luksuznih kupaca što je dovelo do neviđenog povećanja cijena za neke modele, posebice brendova kao što su Rolex, Audemars Piguet i Patek. Sada kada su mnogi digitalni tokeni propali, takvi kupci su sve rijeđi.

Volumen prodaje raste

Izvršni direktor Chrono24 Tim Stracke naglašava kako pojeftinjenje nekih modela zapravo predstavlja konsolidaciju tržišta jer sada cijene najtraženijih satova padaju na razine modela slične kvalitete.

Istovremeno je volumen trgovanja na platformi koja povezuje trgovce ili privatne prodavače s kupcima skočio za više od 50 posto u prvoj polovici godine, ističe Stracke.

Bloomberg
 

Cijena Patek Philippe Nautilusa 5711A, koji se prodaje za oko 35.000 dolara u maloprodaji, porasla je na 240.000 dolara u prvom kvartalu, prema Chrono24. Sada čelični sportski sat s plavim brojčanicima postiže cijenu od oko 190.000 dolara.

Chrono24 bilježi povećanje cijena satova poput Girard-Perregaux Laureato kao i mnogih Cartierovih i Breitlingovih modela. Također je porasla potražnja za gotovo svim modelima iz kolekcije Omega Speedmaster.

Iz tvrtke Chrono24, koja razmišlja o potencijalnom IPO-u, poručuju da očekuju daljnji porast prodaje u drugoj polovici godine.

Sve vijesti iz rubrike Lifestyle

Lifestyle

sve vijesti iz rubrike Lifestyle