Vijesti

Putin neće dopustiti da OPEC pomogne u snižavanju cijena nafte

Izvor: Julian Lee/Bloomberg

31. jul 2022, 16:00

Putin neće dopustiti da OPEC pomogne u snižavanju cijena nafte

Bloomberg

Proizvođači nafte iz skupine OPEC+ sastaju se u srijedu kako bi dogovorili sljedeći korak u upravljanju svojim tržištem. Prvi put u godinu dana, ne postoji jasna politika za njih. To bi moglo biti zanimljivo (virtualno) okupljanje.

Grupa proizvođača sada je vratila svu proizvodnju koju je pristala smanjiti u travnju 2020. — pa, barem u teoriji — s ciljem za kolovoz na izvornoj osnovnoj razini.

U praksi, proizvodnja grupe uvelike zaostaje, a članice pumpaju oko 2,7 milijuna barela dnevno manje od planiranog u svibnju, posljednjem mjesecu za koji su dostupni puni podaci o proizvodnji.

Proizvodnja sirove nafte OPEC+ znatno zaostaje za planiranim razinama. (Bloomberg)
 

Gotovo polovica manjka može se pripisati Rusiji, čije su sirove i rafinirane proizvode izbjegavali neki europski kupci nakon što su njezine trupe napale Ukrajinu u veljači. Preusmjeravanje izvoza u Indiju pomoglo je Rusiji da izbjegne puni učinak zabrana kupnje, ali nije uspjela u potpunosti nadoknaditi gubitak većeg dijela svog europskog tržišta.

OPEC+ se suočava s pozivima da poveća proizvodnju. Tijekom svog posjeta Saudijskoj Arabiji ranije ovog mjeseca, predsjednik Joe Biden zatražio je od skupine da pumpa više kako bi pomogla u smanjenju skokovite inflacije. Ovotjedni sastanak bit će prva prilika da svi članovi rasprave o tom zahtjevu.

Ako ozbiljno razmotri ponovno povećanje proizvodnje, a nema jamstva da hoće, grupa bi mogla povećati ciljeve za sve. Ali to bi jednostavno povećalo jaz između planirane i stvarne proizvodnje, s obzirom na to da će malo zemalja moći pumpati više nego što već jesu. U praksi samo Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju značajne slobodne proizvodne kapacitete, a čak i tada još uvijek postoje pitanja koliko mogu učiniti.

Druga alternativa bila bi nadoknaditi manjkove nekih članica OPEC+ dopuštanjem onima koji imaju rezervne kapacitete da pumpaju više, redistribuirajući neiskorištene dijelove postojećih ciljeva. To bi mogao biti logičan pristup, ali do sada grupa nije pokazala apetit da ide tim putem. Vjerojatno će postojati otpor svakom planu preraspodjele neiskorištenih naknada.

Sve osim dvije članice OPEC+ imale su proizvodnju ispod svojih ciljnih vrijednosti u svibnju. (Bloomberg)
 

Ali sve veći jaz između ciljne i stvarne proizvodnje potkopava kredibilitet OPEC+. Grupi postaje neodrživo tvrditi da stabilizira tržište nafte kada cijene rastu, a njihovi proizvodni planovi nemaju mnogo sličnosti sa stvarnošću.

Ne mislim da će Rusija prepustiti bilo koji od svojih ciljeva drugim članicama, čak ni na privremenoj osnovi, osim ako ne dobije nešto zauzvrat. Zemlje OPEC-a potrošile su puno političkog kapitala kako bi Moskvu dovele u svoju širu skupinu i učinit će gotovo sve što je potrebno da je tamo zadrže. Malo je vjerojatno da će ukinuti paritet ciljne proizvodnje Rusije sa Saudijskom Arabijom, a to bi redistribuciju neiskorištenih dijelova ciljeva drugih zemalja učinilo problematičnim.

I nemojte računati da će Rusija podržati nešto što bi bitno smanjilo cijene nafte. Kako bi uvjerili rafinerije u Indiji da prerade njihovu sirovu naftu, ruski prodavači bili su prisiljeni ponuditi velike popuste. Glavna izvozna vrsta nafte Urals u zemlji trgovala se s popustom od gotovo 35 dolara po barelu u odnosu na referentnu vrijednost sirove nafte Brent u travnju i svibnju. Iako se to nedavno smanjilo, Urals se još uvijek trgovao na 25 dolara po barelu ispod Brenta u mjesecu do sredine srpnja.

Ruska nafta Urals pala je u odnosu na Brent od invazije na Ukrajinu. (Bloomberg)
 

To vjerojatno isključuje veliko povećanje cilja proizvodnje, jer Rusija ne želi još niže cijene nafte. Kremlj mora nastaviti puniti svoju blagajnu kako bi platio svoj rat u Ukrajini, i sigurno uživa u boli koju visoke cijene energije uzrokuju onima koji mu se protive.

Ipak, analitičari OPEC-a pokazuju rastuću potrebu za njegovom sirovom naftom. Svijet će trebati gotovo 30,5 milijuna barela dnevno iz ove manje skupine tijekom tekućeg tromjesečja kako bi uravnotežio ponudu i potražnju. To je 1,74 milijuna barela dnevno više nego što je crpilo ​​13 zemalja OPEC-a u lipnju.

Potrošači crpe više od milijun barela sirove i rafiniranih proizvoda dnevno iz hitnih zaliha, ali većina toga treba završiti u listopadu. Ako OPEC ne popuni prazninu, ili će cijene porasti ili će se potražnja morati smanjiti. Najvjerojatnije će jedno slijediti drugo.

Ovo će biti prvi sastanak OPEC+ u više od godinu dana bez unaprijed dogovorenog plana proizvodnje. To bi trebalo omogućiti grupi da napravi odgovarajuću procjenu o tome što svijet stvarno treba od toga, ali bojim se da će teška ruka Kremlja spriječiti svaki smisleni pokušaj da se sruše cijene nafte.

Sve vijesti iz rubrike Komentar

Komentar

sve vijesti iz rubrike Komentar