Svijet

Kineska ekonomija dodatno usporila, rezanje kamata neće pomoći

Izvor: Bloomberg News

15. avgust 2022, 11:13

Partijski lideri priznaju da je ciljani godišnji rast od 5,5 posto neostvariv

Ekonomisti revidiraju svoje prognoze kineskog rasta na ispod četiri posto

Kineska ekonomija dodatno usporila, rezanje kamata neće pomoći

Bloomberg

Kineska ekonomija dodatno je usporila tokom jula zbog sve lošije situacije na tržištu nekretnina i nastavka primjene strogih mjera ograničavanja kretanja zbog koronavirusa, a neočekivano rezanje kamatnih stopa vjerovatno neće puno pomoći sve dok preostala dva faktora i dalje utiču na tamošnju ekonomiju.

Maloprodaja, industrijska proizvodnja i investicije su zajedno zabilježili usporavanje i ostvareni rezultati su bili ispod ekonomskih prognoza. Anketna stopa nezaposlenosti za starosni razred 16-24 skočila je na rekordno visokih 19,9 posto, što stvara glavobolju za lidere Komunističke partije u razdoblju priprema za kongres koji bi predsjedniku Xi Jinpingu trebao donijeti treći mandat.

"Ekonomski podaci za jul su vrlo alarmantni", kazao je Raymond Yeung, analitičar za kinesku ekonomiju u Australia & New Zealand Banking Group. "Kako bi se zaustavilo daljnje usporavanje, vlasti bi trebale dati punu podršku, od nekretnina do politike covida", dodao je.

Kriza povjerenja

Podaci pokazuju i krizu povjerenja među kineskim preduzetnicima i domaćinstvima, što je dodatna prijetnja svjetskoj ekonomiji u trenutku kad se globalna potražnja za sve, od Appleovih telefona do luksuzne robe, nalazi pod pritiskom. Istovremeno, na kineskom tržištu nekretnina situacija je sve gora, a i cijene sirovina poput željezne rude i bakra su u padu.

Prinosi na kineske obveznice i vrijednost juana krenuli su prema dolje, dok na berzama vlada nesigurnost. Pozitivan trend na azijskim berzama je posustao, a vrijednost američkog dolara počela je rasti kako su investitori apsorbirali nove podatke o kretanju kineske ekonomije i neočekivano rezanje kamatnih stopa.

Bloomberg

Kineske vlasti već su odbacile mogućnost uvođenja novih podsticaja i obećale su nastaviti svoju strogu politiku "nultog covida", koja od lokalnih vlasti traži zatvaranje kompanija i ograničavanje kretanja stanovništva kad dođe do većih proboja virusa – kao što je trenutno slučaj na izletničkom otoku Hainanu. Sve to ugrožava procjene rasta za ostatak godine, a ekonomisti svoje prognoze sada revidiraju i na ispod četiri posto.

Ekonomija u problemima

Kineska Centralna banka snizila je jednogodišnje i sedmodnevne kamatne stope za deset baznih bodova, što je potez za koji ekonomisti kažu da neće imati previše uticaja pošto kompanije i domaćinstva, zbog mjera u vezi s covidom, nisu skloni podizanju kredita. Novoodobreni krediti su u julu rasli po najnižoj stopi od barem 2017. godine.

"Smanjivanje kamata pokazuje da je cijela ekonomija u problemima", kazala je Iris Pang iz banke ING Groep. Kineski građani postali su nervozni zbog kupovine nekretnina nakon vala bojkota otplate stambenih kredita zbog nedovršenih stanova, a to smanjuje uticaj nižih kamatnih stopa na kredite, dodala je.

Usporavanje ekonomije – koje je počelo u martu nakon što su vlasti u desecima gradova uvele stroge mjere ograničavanja kretanja kako bi se borile s probojem covida – se prelilo na druge velike ekonomije poput Njemačke i Južne Koreje, kao rezultat pada kineske potražnje za proizvedenom robom.

U banci Nomura Holdings drže da će rast u drugom polugodištu biti znatno otežan zbog politike nultog covida, negativnog trenda na tržištu nekretnina, i vjerovatnom padu izvoza zbog slabljenja globalne ekonomije.

Prekasna podrška

"Moglo bi se pokazati da podrška iz Pekinga dolazi prekasno i da je preslaba", stoji u poruci tima analitičara koji vodi Lu Ting. "Držimo da su tržišta preoptimistična po pitanju rasta u drugoj polovici i očekujemo novi krug rezanja prognoza u idućih nekoliko sedmica", dodali su.

Na ključnom sastanku o ekonomskoj politici u julu predsjednik Xi i partijski lideri su dali pesimistični pregled ekonomskog rasta, ali nisu najavili nove podsticajne programe. Lideri su ipak neslužbeno priznali da ciljani godišnji državni rast od oko 5,5 posto nije ostvariv.

Bloomberg

Chen Long, ekonomista u pekinškoj konsultantskoj kući Plenum, objasnio je da kineske vlasti pokušavaju napraviti nešto što nisu uspjele u više od dvije decenije: oživjeti ekonomiju a da se ne oslanjaju na rast na tržištu nekretnina.

Kadrovska pitanja

"Peking bi trebao puno više olakšati (monetarnu politiku, op.) ako ozbiljno misle na pokretanje novog kreditnog ciklusa", kazao je.

Kreatori ekonomske politike su se dosad suzdržavali od sveobuhvatnog spašavanja građevinskih kompanija i dalje ponavljaju strogi stav vezan uz spekulacije u sektoru nekretnina. Liu Peiqian, glavni ekonomista za Kinu u banci NatWest Group, je rekao da su "značajnije olakšanje u sektoru nekretnina" i labavljenje politike oko covida nužni da bi se popravila očekivanja.

Xi i drugi lideri trebali bi se ovih dana sastati na redovnom godišnjem izletu u odmaralištu blizu Pekinga, zbog čega se u kratkom roku ne očekuju nikakve objave o eventualnim podsticajnim programima. Razgovori bi se trebali voditi o kadrovskim pitanjima vezanim uz skori partijski kongres.

Kineski sektor nekretnina u padu treći kvartal zaredom
Ostalo

Kineski sektor nekretnina u padu treći kvartal zaredom

Sektor nekretnina, ključni pokretač kineske ekonomije, suočava se s padom treće tromjesečje zaredom. U prva tri mjeseca ove godine, proizvodnja u industriji nekretnina doživjela je najveći pad među svim sektorima prema podacima Nacionalnog ureda za statistiku. Sve ovo dovodi u težak položaj developere nekretnina i vrši pritisak na kreatore politike da podupru ekonomiju koje se suočava sa slabljenjem potrošnje i najvišom stopom nezaposlenosti od prvih mjeseci pandemije.

19.04.2022

Autor: Mirela Haskić-Suša

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija