Evropa

Rizik od recesije u evrozoni dostigao najviši nivo

Izvor: Carolynn Look, Harumi Ichikura / Bloomberg

15. avgust 2022, 08:43

Rizik dostigao najviši nivo od novembra 2020.

Taj rizik povećala je nestašica energije

Njemačka privreda će vjerovatno stagnirati već u ovom kvartalu

Rizik od recesije u evrozoni dostigao najviši nivo

Bloomberg

Rizik od recesije u evrozoni dostigao je najviši nivo od novembra 2020. jer nestašice energije prijete da podignu već rekordnu inflaciju, kažu ekonomisti koje je anketirao Bloomberg.

Vjerovatnoća smanjenja proizvodnje dva uzastopna kvartala porasla je na 60 odsto sa 45 odsto u prethodnom istraživanju, i sa 20 odsto prije početka rata u Ukrajini. Njemačka, najveća privreda u bloku i jedna od najizloženijih smanjenju isporuka ruskog prirodnog gasa, vjerovatno će stagnirati već u ovom kvartalu.

Rastuće cijene životnih potreba štete kompanijama i domaćinstvima u evrozoni, a energetske prijetnje Rusije pogoršavaju taj problem tokom posljednjih mjeseci. Pored toga, ozbiljne suše koje su dovele do pada nivoa vode širom Evrope stvorile su uska grla u snabdijevanju robom.

Sada se očekuje da će inflacija u prosjeku iznositi skoro osam odsto u 2022, što je oko četiri puta više od cilja Evropske centralne banke (ECB) i četiri odsto sljedeće godine. Međutim, ispitanici i dalje vide da se usporava do cilja od dva odsto u 2024. godini.

Ekonomisti prognoziraju da će ECB u septembru povećati kamatne stope za pola poena, kao što je to učinila u julu.

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija