Evropa

Italija: Draghi odobrio veliki paket pomoći za pogođene inflacijom

Izvor: Alessandra Migliaccio, Alberto Brambilla/Bloomberg

05. avgust 2022, 09:18

Mjere uključuju smanjenje poreza na energiju, produženje smanjenja računa za energiju za domaćinstva

Bit će produženo smanjenje dažbina za gorivo na pumpama

Italija: Draghi odobrio veliki paket pomoći za pogođene inflacijom

Bloomberg

Italijanska vlada odobrila je paket pomoći od oko 17 milijardi eura za zaštitu porodica i preduzeća od inflacije - jedan od posljednjih činova premijera Marija Draghija prije nego što napusti funkciju.

"Današnji dekret je značajnih razmjera", rekao je Draghi tokom konferencije za novinare u Rimu s drugim ministrima. "Naš cilj je da zaštitimo porodice i kompanije u međunarodnom kontekstu koji se pogoršava".

Mjere, koje je Draghijev kabinet potpisao u četvrtak, uključuju paket od 15 milijardi eura plus dvije milijarde eura dodatne pomoći, rekao je Draghi. Budžetski deficit zemlje se neće povećavati jer će troškovi biti pokriveni snažnijim ekonomskim rastom od očekivanog i višim poreskim prihodima, rekao je novinarima ministar finansija Daniele Franco.

Mjere uključuju smanjenje poreza kako bi se nadoknadili rastući troškovi energije i kako bi se nastavilo smanjenje računa za energiju za domaćinstva s nižim prihodima na četvrti kvartal. Također će biti produženo smanjenje dažbina za gorivo na pumpama.

Bloomberg
 

Draghi je na čelu prelazne vlade do vanrednih izbora u septembru, nakon raspada njegove koalicije prošlog mjeseca. Italijanski lider je upravljao ekonomijom pokušavajući da nastavi da troši kako bi zaštitio Italijane pogođene inflacijom, kao i da podrži rast, vodeći računa da ne poveća ogroman dug nacije.

Stopa inflacije u Italiji iznosila je 8,4 posto u julu, podstaknuta skokom cijena energije i goriva nakon ruske invazije na Ukrajinu. Do sada je vlada izdvojila oko 35 milijardi eura da pomogne Italijanima da se izbore s nastalim porastom troškova, rekao je Draghi.

Italijanska ekonomija je porasla za jedan posto u drugom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je šesti uzastopni rast. Državna prognoza deficita za ovu godinu ostaje na 5,6 posto proizvodnje.

Ta ekspanzija je Draghiju dala slobodu da nastavi podržavati porodice i da se bavi drugim pitanjima važnim za Italijane. Ostale mjere u najnovijem paketu uključuju produženje bonusa od 200 eura za pomoć osobama s nižim primanjima i povećanje penzija kako bi se zaštitila kupovna moć starijih.

Vlada također planira da počne smanjivati poreski klin, odnosno razliku između plate koju isplaćuje poslodavac i onoga što radnici nose kući. To je ključno pitanje u Italiji s obzirom na visok porez na dohodak, koji može biti blizu 50 posto, uključujući i regionalne namete.

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija