Evropa

Potrošači u eurozoni očekuju loša ekonomska vremena

Izvor: Jana Randow/Bloomberg

04. avgust 2022, 13:27

Anketom obuhvaćeno šest zemalja na koje se odnosi 85 posto BDP-a

U idućoj godini građani očekuju pad gospodarske aktivnosti

Inflaciju vide iznad dva posto i za tri godine

Potrošači u eurozoni očekuju loša ekonomska vremena

Bloomberg

Europska središnja banka (ECB) se suočava s toksičnom mješavinom očekivanja da će inflacija rasti, mogućom recesijom i pogoršanjem stanja na tržištu rada, ističe se u odgovorima građana u anketi koja se provodi u kućanstvima eurozone.

Mjesečna anketa, koja se provodi od 2018. godine, ima za cilj upoznati čelnike ECB-a o tome kako situaciju na terenu vide građani, s ciljem da se olakša postupak prilikom donošenja odluka. U ovom je trenutku najvažniji izazov kojom brzinom dizati kamatne stope nakon što je prvi korak načinjen u proteklom mjesecu.

Medijalno očekivanje inflacije u 12 mjeseci od lipnja iznosi pet posto, a građani također očekuju da bi godišnji rast cijena za tri godine mogao iznositi 2,8 posto, što je vidljivo više od cilja ECB-a da spusti inflaciju na dva posto.

Bloomberg Mercury
 

Također, građani očekuju da će u idućoj godini doći do recesije od 1,3 posto te da će nezaposlenost dosegnuti 11,5 posto. To, naravno, predstavlja loš znak za osobnu potrošnju koja je dosad podržavala rast u trenutku dok se industrija suočava s problemima u opskrbnim lancima, manjkom radne snage i rastućim troškovima.

ECB u ovome trenutku ne prognozira recesiju, a prognoza o nezaposlenosti do 2024. godine pokazuje stalno stopu od ispod sedam posto.

Nakon srpanjske odluke ECB-a o podizanju kamatne stope za pola postotna boda više nema negativne kamatne stope, a nova povećanja očekuju se od rujna.

Sve vijesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vijesti iz rubrike Ekonomija